Президент Азербайджану запустив «Південний газовий коридор»

Читать на русском
Президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв офіційно відкрив Південний газовий коридор в Сангачальському терміналі.

Президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв офіційно відкрив Південний газовий коридор в Сангачальському терміналі.

Як повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Oxu.аz у вівторок, 29 травня, президент країни Ільхам Алієв повернув ключ, що символізує закачування газу в трубопровід.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

«Таким чином, почалося заповнення Трансанатолійського газопроводу (TANAP) в Південному газовому коридорі», - пише видання.

Проект Південного газового коридору включає в себе розширення газопроводу Баку-Тбілісі-Ерзурум, будівництво в Туреччині Трансанатолійського трубопроводу і будівництво Трансадріатичного трубопроводу (TAP).

У рамках цього проекту видобутий газ буде доставлятися в Європу за допомогою трубопроводів, загальною протяжністю 3500 км, що проходять через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Грецію, Болгарію і Албанію до Італії.

Раніше повідомлялося, що 12 червня відбудеться офіційне відкриття газопроводу TANAP. Церемонія пройде в турецькому місті Ескішехер за участю президентів Азербайджану і Туреччини.

Первісна пропускна здатність TANAP складе 16 млрд куб. м газу на рік. Близько 6 млрд кубометрів буде поставлятися в Туреччину, а решта - в Європу. У перспективі потужність труби буде доведена до 24 млрд кубометрів газу в рік, а потім - до 31 млрд кубометрів.

У проекті TANAP 30% належить турецькій Botas, 58% - Держнафтокомпанії Азербайджану, 12% - BP.

Нагадаємо, протяжність аварійних газопроводів в Україні за 2016-2017 роки збільшилася майже вдвічі: із 3,2 тисячі км до 5,8 тисячі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: