«Нафтогаз» почав стягнення мільярдного боргу з «Газпрому»

Читать на русском
Нафтогаз почав процес стягнення з Газпрому боргу $2,6 млрд в зарубіжних судах на виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Нафтогаз почав процес стягнення з Газпрому боргу $2,6 млрд в зарубіжних судах на виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Як передає «Слово і Діло», про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело в уряді України в середу, 30 травня.

У «Нафтогазі» відреагували на транзитний план «Газпрому»У Нафтогазі вважають, що якщо не буде транзиту через територію України, то ймовірність повномасштабного конфлікту між Росією і Україною теж підвищується.

За його словами, робота ведеться в Швейцарії, Нідерландах і Великобританії в рамках статті 5 Нью-Йоркської конвенції про визнання і приведення у виконання іноземних арбітражних рішень.

«Газпром напевно буде оскаржувати арешт у місцевих судах. Якщо суд відмовить, тоді можна буде сказати, що накладено арешт», - зазначив співрозмовник.

Джерело в галузі повідомив, що арбітражний процес між Газпромом і Нафтогазом щодо транзитного контракту може торкнутися акції проектних компаній морських газопроводів Північний потік і Північний потік 2. Мова йде про накладення забезпечувальних заходів на акції Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG. За його даними, ці акції вже заморожені.

Офіційних підтверджень цієї інформації поки немає. У прес-службі Газпрому сказали тільки, що займаються з'ясуванням цього питання. У Нафтогазі на запит агентства поки не відповіли. Представник Nord Stream 2 наразі недоступний для коментарів.

Нагадаємо, 28 лютого Нафтогаз виграв у Газпрому суд у Стокгольмському арбітражі. Наступного дня Газпром повернув Нафтогазу передоплату за березень і заявив, що поставляти газ у цьому місяці не буде. Пізніше російський газовий монополіст заявив, що розриває всі контракти з Україною, включаючи і транзитний.

Раніше головний комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко заявив, що компанія має намір вимагати від Газпрому компенсацію різниці між ціною газу, який зараз поставляється в Україну з Європи, і вартістю, визначеною Стокгольмським арбітражем. Також він невиключає арештів газу російської компанії в підземних сховищах Європи або акцій оператора Північний потік у швейцарському суді для стягнення боргу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: