Чи зможе «Газпром» припинити транзит газу через Україну після 2019 року?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Заяви «Газпрому» досить гучні, але транзит газу навіть після 2019 року через Україну все одно продовжиться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи заяву «Газпрому» про те, що РФ не має наміру продовжувати контракт із транзиту газу.

«Росія не завершить «Північний потік-2» до того часу, навіть якщо все буде просто ідеально та вчасно зроблено. Тому транзит продовжуватиметься. Інша річ, що мав би бути більш тривалий контракт, але, очевидно, обмежаться річним чи дворічним», – зазначив Гончар.

На його думку, такі заяви з боку РФ потрібні для тиску на Європу.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

«Таким чином, РФ хоче змусити західних партнерів швидше погодитися на всі їхні пропозиції. Але те, що закінчується на папері, не означає, що вони припинять постачати газ, адже це буде проблема перш за все не для нас, а для Європи. РФ створить передусім проблему саме Європі, звідки вони отримують гроші», – пояснив експерт.

Він підкреслив, що «Північний потік-2» – це не просто кинути трубу й все.

«Це ще багато робіт із налагодження, виведення на потрібну потужність. На це ще піде 1,5-2 роки. Здати проект можуть ближче до 2022-2023 року», – резюмував Михайло Гончар.

Відзначимо, в «Нафтогазі» попередили, що припинення транзиту газу через українську територію збільшить імовірність масштабного конфлікту між Україною та Росією.

Що обіцяли українські політики з приводу газу – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: