«Північний потік-2»: план «Нафтогазу» та ризики для споживачів

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Ситуація, яка вже була взимку – засвідчила важливий момент для Заходу. Там був політичний фактор, але була й виключно наша проблема.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи ситуацію з транзитом газу через будівництво «Північного потоку-2».

«Проблема в тому, що навіть при великих запасах газу у сховищах, що було головним аргументом у переговорах з приводу ГТС їх не вистачало, щоб прокачати та запобігти кризової ситуації. Не вистачило тиску в системі. І його ніде взяти. Промисловість впала, населення скорочує споживання газу», - міркує енергетик, нагадавши акцію Нафтогазу «Прикрути».

У нас немає технічних умов та гарантій, що у випадку кризових ситуацій, ми станемо гарантом поставок газу в ЄС, констатував експерт.

«Тому, свого часу, почав превалювати бізнес-проект з РФ. Росія переслідує свою політичну ціль – мінізацію відносин з Україною», - зауважив Корольчук.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

Він уточнив, що події після 2004 року, 2014 року – давали виключно негативний драйв до того, щоб знижувалась енергопривабливість України.

«Те, що Росія підбурювала ситуацію – так, щось було, але й були проблеми наші. Росіяни просто поставили за ціль бути незалежними від тих умов, які можуть нав’язувати не представники України, а через наш вплив посольство США наприклад, європейські трейдери. РФ краще напряму вести переговори, а не через посередництво України, тим паче у умовах війни. Вони вийшли на прямий контакт з ЄС, Північний потік 2 – вже додаток», - говорить Корольчук.

«Нафтогазу» немає чого запропонувати взамін, якогось плану чи щось інше, акцентував він.

На його переконання, наразі те, що може зробити Нафтогаз – скорочувати технічно роботу ГТС.

«Закривати магістральні газопроводи, два з трьох, тобто один залишиться. З консервації/виведенню з експлуатації підлягають компресорні станції, залишиться не більше 30. І Нафтогаз вже готується до цього», - пояснює енергетик.

Інше питання, що буде зі споживачами газу на півдні та на півночі, труба проходить посередині.

«Як вони будуть отримувати газ. Сьогодні газ отримують з магістральних газопроводів, які йдуть ближче до півдня та півночі. А коли їх не буде? Треба будувати інтерконектори, які будуть з’єднувати магістральний газопровід з газопроводами нижчого тиску. В Нафтогазі просто окреслили проблему і все. Це ключове питання», - аналізує Корольчук.

«Північний, Турецький потік ближче до 2025 року забере на себе транзит газу. І тоді ми впадемо якщо не до нуля, то до мінімуму. Якщо ж в Європі ситуація не стабілізується, видобуток газу буде знижуватись, то ми залишимось з транзитом до 2029 року. Це дасть нам час, але вирішувати це вже буде інша влада», - резюмував Юрій Корольчук.

Що обіцяли українські політики з приводу газу – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: