Порошенко пояснив автокефальну ініціативу

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко заявив, що московська церква оголосила Україну канонічною територією РФ.

Президент України Петро Порошенко заявив, що московська церква оголосила Україну канонічною територією РФ.

Як пише «Слово і Діло», про це він повідомив під час виступу в ефірі програми Свобода слова на телеканалі ICTV.

У Варфоломія уточнили подробиці щодо автокефаліїВселенський патріархат розглянув лист про автокефалію для України, але не згадував про початок процедури її надання, про що раніше заявив президент Петро Порошенко.

«Чи має право держава втручатися у церковні справи? Категорично ні. Тим більше держава іноземна. Але на сьогоднішній день Україна оголошена канонічною територією РФ. Що це як не територіальні претензії? Канонічною територію України є Україна. Немає інших варіантів», - наголосив Порошенко.

Глава держави нагадав, що в Україні зафіксовані випадки, коли священнослужителі відмовлялися відспівувати, бо покійний належав до іншої конфесії.

Порошенко пообіцяв, що не дозволить, щоб церкву використовували для стимулювання п'ятої колони.

Нагадаємо, що 17 квітня президент Петро Порошенко написав офіційне звернення до Вселенського патріарха про створення в Україні єдиної і незалежної Православної церкви.

В Українській православній церкві Київського патріархату підтримали звернення президента. Водночас церква Московського патріархату негативно відреагувала на цю ініціативу.

22 квітня стало відомо, що Вселенський патріархат розглянув звернення від ієрархів українських православних церков і влади України і почав розгляд питання про надання українській церкві томосу про автокефалію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: