Річниця Грибовицької трагедії: як виконують свої обіцянки чиновники

Читать на русском
За два роки так і не закінчена рекультивація полігону в Грибовичах Львівської області та не розпочато будівництво сміттєпереробного заводу.

Два роки тому, 30 травня 2016 року трапилася Грибовицька трагедія, коли на місцевому полігоні для сміття біля Львова під час гасіння пожежі стався обвал сміття, в результаті чого загинули троє рятувальників і еколог. Після цього за рішенням суду звалище закрили. Поки на сміттєвому полігоні не загинули люди, львівські чиновники нескінченно довго обіцяли вирішити проблеми з вивезенням сміття зі Львова двома способами: збиралися побудувати сміттєпереробний завод або – нове звалище. Досі сміття з обласного центру вивозять в кілька міст, які погодилися тимчасово приймати львівські побутові відходи на свої полігони. Ми вирішили нагадати, що обіцяли зробити чиновники для вирішення сміттєвої проблеми Львова, в тому числі й щодо Грибовицького полігону.

Питання, куди подіти сміття стояло перед жителями Львова з незапам'ятних часів. Те ж Грибовицьке сміттєзвалище з'явилося в середині минулого століття як стихійнє, і відтоді львівські функціонери періодично обіцяли городянам та жителям Грибовичів, що ось-ось вирішать проблему відходів. Останнє запевнення про закриття полігону було прийнято міськрадою Львова в 2006 році.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий пообіцяв ліквідувати Грибовицьке сміттєзвалищеСказано 6 вересня 2011 р.Статус обіцянки: Не виконано

Але, мабуть, найбільша кількість обіцянок з приводу Грибовицького сміттєзвалища та вирішення сміттєвої проблеми Львова дав нинішній мер міста Андрій Садовий. Перший раз він пообіцяв ліквідувати Грибовицьке сміттєзвалище у вересні 2011 року після розробки проекту його рекультивації.

Однак, до лютого 2014 року проблема перебувала на стадії проектування закриття та рекультивації міського полігону твердих побутових відходів. За рік в міському бюджеті навіть були передбачені 4 млн. грн на проведення робіт з рекультивації сміттєзвалища, проте чиновники не змогли провести конкурсні торги на закупівлю відповідних робіт. Ще через рік на сміттєвому полігоні сталася масштабна пожежа, і загинули люди. На місці трагедії Садовий пообіцяв рекультивувати звалище. На ці роботи з міського бюджету виділили 10 млн. грн. і мер запевнив, що вони будуть повністю завершені до кінця 2018 року.

Відзначимо, що під час виборів мера Львова у 2015 році Садовий у своїй програмі «Львів 2020» пообіцяв побудувати сучасний полігон ТПВ та сміттєсортувальний комплекс. Через рік він підтвердив свій намір і повідомив, що побудує комплекс з переробки сміття за 3 роки. На реалізацію цього проекту передбачається взяти кредит в Європейському банку реконструкції та розвитку на 13 років під 6% річних.

«Зараз йде процес проектування. Закінчиться проектування, тоді буде етап експертизи – державної, екологічної. Це займе близько півроку, потім будуть громадські слухання. Ми повинні пройти складну процедуру, але треба рухатися далі. Якщо ми не візьмемо ці кошти, то візьме інше місто», – заявив Садовий, додавши, що роботи планують розпочати у другій половині 2018 року.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий планує створити сміттєсортувальний комплекс та полігон твердих відходівСказано 2 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Поки Садовий обіцяв жителям Львова проект нового комплексу з переробки ТПВ, місто задихалося від побутових відходів, які щодня накопичувалися на сміттєвих майданчиках. Пакети зі львівським сміттям почали знаходити на міських та стихійних звалищах по всій країні. Тоді Садовий запевнив, що підвищення тарифів на вивезення сміття для населення в місті не буде. Але через два місяці виконком Львівської міськради прийняв рішення, що за вивіз сміття з міста львів'яни зобов'язані платити вдвічі більше.

Коли львівський непотріб «мандрував» по всіх областях України, саме місто в літню спеку опинилося під сміттєвими завалами, Садовий запропонував оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації. На що його політичний опонент, голова Львівської ОДА Олег Синютка заявив, що забезпечить стабільний вивіз ТПВ зі Львова протягом 2-х років до червня 2019 року.

Також голова ОДА пообіцяв ввести в експлуатацію комплекс з переробки ТПВ в 2019 році. Раніше він запевнив, що перед початком будівництва проведе громадські слухання в області, а саме в Дрогобицькому, Яворівському та Миколаївському районах. Станом на серпень 2017 року на відібраних 17 земельних ділянках, які за всіма параметрами підходять для розміщення сміттєпереробних заводів, були проведені громадські слухання. За інформацією ZAXID.NET жодна з територіальних громад не дала згоди на будівництво таких заводів.

Олег СинюткаНародний депутат України
Синютка пообіцяв забезпечити стабільний вивіз ТПВ зі Львова впродовж 2-х роківСказано 22 червня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Проте, в квітні 2018 року Синютка заявив, що має намір почати будівництво сміттєспалювального заводу. В унісон з ним Садовий пообіцяв, що сміттєспалювального заводу на території міста не буде.

«На превеликий жаль, я бачу, що певні люди подають неправдиву інформацію, про те, що ми будемо спалювати сміття. Я ніколи не дозволю, щоб у Львові були побудовані об'єкти, які будуть шкідливі для суспільства. Тут будуть виключно екологічно чисті й потрібні об'єкти для громади міста Львова і нашого життя», – запевнив Садовий.

Чиновники дали більше десятка обіцянок, що стосуються вирішення «сміттєвої» проблеми у Львівській області. Але через два роки після Грибовицького трагедії, так і не розпочато будівництво заводу з переробки або спалювання сміття, а сам злощасний полігон все ще не рекультивований, і на ньому трапляються пожежі.

Відзначимо, що проблема переробки сміття гостро стоїть не тільки у Львові, а й по всій Україні. Санкціоновані звалища в країні можна порівняти з розмірами Кіпру, а стихійні – цілої Бельгії. При цьому, тільки 5% відходів потрапляють на переробку.

Раніше ми писали, що Грибовичське звалище виникло понад 60 років тому. Відтоді чиновники намагалися легалізувати, закрити або рекультивувати сміттєвий полігон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: