Дещиця розповів, що допоможе вирішити спір навколо останків у Грушовичах

Читать на русском
Український дипломат у Польщі заявив, що огляд і дослідження останків у Грушовичах допоможе в суперечці двох країн.

Проведення ексгумації останків, виявлених на місці проведення археологічних розкопок під колишнім пам'ятником УПА у Грушовичах, може розв'язати суперечку між українськими та польськими експертами щодо того, чи останки належать бійцям українського підпілля.

Про це в коментарі власному кореспондентові «Укрінформу» заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця, повідомляє «Слово і Діло».

«Якщо зараз є різні інтерпретації українських і польських експертів щодо побаченого, значить потрібно продовжувати дослідження, зокрема, провести ексгумацію віднайдених решток, щоб у жодної зі сторін не виникало сумнівів. У цій царині різні оцінки побаченого є небажаними, оскільки дають поле для різного роду спекуляцій», – заявив Дещиця.

Він зауважив, що запрошення українських експертів до спостереження за розкопками показало відкритість польської сторони і налаштованість на співпрацю. Посол оцінив це як «крок у доброму напрямку».

Дещиця підкреслив: якщо після додаткових досліджень будуть достатні підстави ствердити наявність останків осіб, які належали до УПА, тоді їх «бездискусійно слід поховати і поставити могилу, яка була б відповідно кваліфікована за польським законодавством».

«Вірю, що обидві сторони проявлять добру волю, аби це питання було врегульовано без зайвих непотрібних емоцій», – підкреслив посол України в Польщі.

Нагадаємо, Україна і Польща вирішили знову спробувати залагодити історичну сварку.

Раніше директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що Польща знехтувала домовленостями з Україною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: