В одному із регіонів Польщі планують знищити усі пам'ятки УПА

Читать на русском
Громадський комітет з демонтажу українських пам'яток у Польщі, створений націоналістичними політичними силами країни, анонсував знесення усіх незареєстрованих пам'ятників воїнам УПА в Підкарпатському воєводстві.

Громадський комітет з демонтажу українських пам'яток у Польщі, створений націоналістичними політичними силами країни, анонсували знесення всіх незареєстрованих пам'ятників воїнам УПА в Підкарпатському воєводстві.

Про це повідомляє Nowiny24.pl, передає «Слово і Діло».

Танці на пам’ятниках: як Україні та Польщі вийти з протистояння у пошуках історичного примирення?Трагічні сторінки спільної польсько-української історії вкотре спричинили погіршення відносин між двома державами. Чи вдасться зупинити ескалацію конфлікту та які приховані загрози несуть в собі зіпсовані відносини між Польщею та Україною?

«Наша головна мета - демонтувати з публічного простору на Підкарпатті всі нелегальні бандерівські меморіали», - заявив голова комітету, місцевий націоналіст Марек Кульпа.

За його словами, вже найближчим часом готується знесення двох пам'ятників воїнам УПА.

Як інформує польське видання, в Підкарпатському воєводстві Польщі на даний момент нарахували п'ятнадцять нелегальних пам'яток УПА.

В комітет входить сімнадцять чоловік, серед яких відомий своїми українофобськими заявами Станіслав Жолкевіч із Перемишля, 95-річний польський ветеран Костянтин Копф, голова руху націоналістів Роберт Вінницький, і війт гміни Стубно Януш Слабицкий, який дозволив демонтаж пам'ятника у Грушовичах.

Нагадаємо, 27 квітня в Польщі на кладовищі села Грушовичі біля Перемишля активісти польської націоналістичної організації «Національний рух» за підтримки місцевої влади розібрали надгробний пам'ятник воїнам УПА, що викликало різку реакцію в Україні.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда вирішив особисто розібратися зі знесенням меморіалу воїнам УПА.

Зазначимо, що у Мінкульті Польщі зробили заяву щодо демонтированого пам'ятника УПА.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: