Польща знехтувала домовленостями з Україною – В'ятрович

Читать на русском
З 2014 до 2017 року в Польщі відбулося 15 актів вандалізму на українських місцях пам'яті, в тому числі на могилах. Влада Республіки Польща ці вчинки не засудила.

З 2014 до 2017 року в Польщі відбулося 15 актів вандалізму на українських місцях пам'яті, в тому числі на могилах. Влада Республіки Польща ці вчинки не засудила.

Про це повідомив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Танці на пам’ятниках: як Україні та Польщі вийти з протистояння у пошуках історичного примирення?Трагічні сторінки спільної польсько-української історії вкотре спричинили погіршення відносин між двома державами. Чи вдасться зупинити ескалацію конфлікту та які приховані загрози несуть в собі зіпсовані відносини між Польщею та Україною?

«Ще з 2014 року йшли переговори з польською стороною про легалізацію на території обох країн польських і українських пам'ятників, споруджених без дотримання чинного в них законодавства. Поки узгоджували варіанти їх легалізації (ми пропонували одномоментно «все на все»), домовилися наявні пам'ятники не чіпати. Але на польській території цією домовленістю знехтували. З 2014 до 2017 року там сталося 15 актів вандалізму на українських місцях пам'яті, в тому числі на могилах. Їх (актів вандалізму – ред.) виконавцями були спочатку невідомі вандали, потім відповідальність за частину знищень взяли на себе деякі громадські об'єднання. Незважаючи на це, правоохоронні органи Польщі не виявили винуватців, пам'ятники не відновили, влада не засудила вандалізм», – написав В'ятрович.

Не Кремлем єдиним: чому Україна так дратує своїх сусідів?Питання мови, історичної пам’яті, прав нацменшин у кризовий для України момент стали непростими завданнями у відносинах із країнами-сусідками. Чи можливо враховувати баланс, коли йдеться про власну державність, розмірковував політолог Олександр Радчук.

Водночас, додав він, у 2017 році відбулося чотири акти осквернення польських пам'ятників в Україні. Це засудили представники як влади, так і суспільно-політичних сил (включаючи націоналістичні). У результаті всі чотири пам'ятних місця (в тому числі легалізовані) відновлені зусиллями української сторони.

«Тому на переговорах щодо легалізації пам'ятників українська сторона висуває вимогу симетричного відновлення українських пам'яток. Цього не відбувається. Навпаки: напередодні святкування 70-ї річниці акції «Вісла» з трансляцією в прямому ефірі знищують український пам'ятник на кладовищі в Грушовичах. Акт вандалізму, в тому числі й над державним гербом України, схвалили в заявах польські Міністерство культури та Інститут національної пам'яті», – зазначив директор УІНП.

За його словами, польська сторона на переговорах пояснила неможливість відновлення пам'ятника в Грушовичах через його нелегальний статус і значний суспільний резонанс. Поки йшли пошуки компромісу, пам'ятник у Грушовичах повністю знищили.

Раніше В'ятрович заявив про завершення декомунізації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: