Україна та Польща знову спробують залагодити історичну сварку

Читать на русском
Підготовка чергової зустрічі польсько-української міжурядової комісії, покликаної вирішити складні історичні питання, вже почалася.

Підготовка чергової зустрічі польсько-української міжурядової комісії, покликаної вирішити складні історичні питання, вже почалася.

Як передає «Слово і Діло», про це заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, передає «Польське радіо».

Закон про «бандеризм» був ухвалений невчасно – ДудаПрезидент Польщі Дуда підтримує прийняті поправки в закон про Інститут національної пам'яті і заявляє, що Варшаві ніхто не може диктувати законодавчу політику.

Зазначається, що востаннє міжнародна комісія, в якій із польської сторони головує віце-прем'єр Петро Глинський, а з української – віце-прем'єр Павло Розенко, зустрічалася в лютому в Варшаві. Тоді порозуміння досягти не вдалося. Чергова зустріч, за неофіційною інформацією, мала відбутися в квітні, проте, як пояснив Боднар, підготовка до переговорів ще триває.

Він зазначив, що деякі установи, в тому числі Інститути національної пам'яті обох країн, мають ще попрацювати одна з одною, щоб розробити прийнятний для обох сторін формат вирішення складних питань, щодо яких немає одностайності.

Це, за його словами, проблема пам'ятників жертвам та їх ексгумації, а також теми, пов'язані із внесенням змін до польського закону про Інститут національної пам'яті.

Як повідомляється, Україна призупинила ексгумацію польських жертв на своїй території після того, як у Грушовичах неподалік Перемишля був знесений пам'ятник УПА. Також у Києві негативно сприйняли внесення поправок до польського закону про Інститут національної пам'яті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: