Як мажоритарники Луганської області піклуються про свої округи

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує свою серію інфографік, присвячених відповідальності народних депутатів, які представляють мажоритарні виборчі округи в різних регіонах України. Сьогодні ми вирішили подивитися, як виконують свої обіцянки мажоритарники Луганської області в питаннях облаштування своїх округів.

У Луганській області лише п'ять мажоритарників: Євген Бакулін (Сєвєродонецьк), Сергій Дунаєв (Лисичанськ), Юлій Іоффе (Рубіжне), Віталій Курило (Сватове), Сергій Шахов (смт Станиця Луганська). І всі вони, крім Дунаєва, обіцяли своїм виборцям подбати про облаштування округів, але поки що жодної з обіцянок не встигли виконати. Минуло вже більше трьох років після виборів, а у всіх мажоритарників залишилися «боржки» перед своїми виборцями у вигляді програмних передвиборчих запевнянь.

Найбільше обіцяв в цьому напрямку Курило, у котрого з 31-го запевняння дев'ять стосуються округу. Не вдалося нардепу виконати свою передвиборчу обіцянку про створення державної програми фінансування спортивних секцій.

«Основні завдання: розробка і реалізація державної програми фінансування будинків культури, сільських бібліотек і спортивних секцій (поточний і капітальний ремонт, закупівля музичного і сценічного обладнання, поновлення бібліотечного фонду та інше)», – записано в передвиборчій програмі Курило.

Коли Верховна Рада приймала законопроект, який сприяє розвиткові спорту, Курило не голосував за його прийняття.

У 2016 році нардеп вніс пропозицію до Кабінету Міністрів України щодо проведення капітальних ремонтів спортивних комплексів, в результаті пряму субвенцію планували виділити на ремонт спортивного комплексу в селі Шульгинка, облаштування спортивно-оздоровчого майданчика для потреб місцевого населення в місті Лозно-Олександрівка, ремонт спортивної зали в селі Покровське, відкриття басейну в місті Кремінна.

У 2017 році на наш запит депутат повідомив, що неодноразово сприяв розвитку фізичного спорту, однак про ініціативи з розробки державної програми фінансування спортивних секцій не йшлося.

Що стосується такої ж держпрограми фінансування будинків культури та сільських бібліотек, Віталій Курило виступив одним із співавторів законопроекту про перерозподіл залишків коштів місцевих бюджетів, який був прийнятий в першому читанні. Прийняття даного законопроекту дозволить додатково залучити до Луганської області 800 мільйонів гривень для розвитку соціальної інфраструктури. Ці кошти, зокрема, можна буде направити на підтримку будинків культури та сільських бібліотек.

Ще дві дуже важливих для жителів сіл програмних обіцянки Курило про транспорт, все ще чекають свого часу: нардеп запевнив, що в кожному селі буде автобусний маршрут і він доб'ється введення соціального автобуса на кожен маршрут.

Сам нардеп у відповіді на наш запит повідомив, що 2016 року «проводиться робота по можливості надання місту Старобільськ двох пасажирських автобусів в рамках співпраці з містом побратимом Любліном, які використовувалися б для внутрішніх пасажирських перевезень, зокрема перевезень пільгових категорій». Також нардеп запевнив, що в селищі Троїцьке та смт Білокуракине найближчим часом почне курсувати автобус соціальної спрямованості для внутрішніх перевезень.

З трьох обіцянок нардепа Іоффе, які стосуються округу, одну він вже провалив. Балотуючись на виборах, Іоффе записав у своїй програмі, що в першу чергу буде домагатися реалізації програми по газифікації населених пунктів округу. Як повідомили нам в НАК «Нафтогаз України» в 2016 році, протягом двох попередніх років держпідприємство його не здійснювало фінансування газифікації Рубіжного.

Юлій ІоффеНародний депутат України
Іоффе пообіцяв в першу чергу домогтись реалізації програми з газифікації населених пунктів округуСказано 26 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Бакулін в своїй передвиборчій програмі обіцяв забезпечити жителів Сєвєродонецька, Стаханова і Попаснянського району комунальними та транспортними послугами високої якості, а місцеві підприємства – ресурсами і технологіями, необхідними для роботи.

У січні 2015 року народний депутат України Євген Бакулін свій черговий візит на виборчий округ присвятив з'ясуванню соціальних проблем в регіоні, і додав, що докладе для їх вирішення максимум зусиль. Відтоді особливих результатів цих зусиль не озвучував ні сам нардеп, ні ЗМІ. Тим часом, до закінчення його каденції залишився рік.

Мажоритарник Шахов також досі не виконав свою передвиборчу обіцянку домогтися спрямування коштів на будівництво молоко- і м'ясопереробних підприємств. У лютому 2018 року Кабмін направив 2,5 млрд гривень на будівництво ферм і товарно-молочних комплексів.

«Ми спрямовуємо 2,5 млрд гривень на стимулювання будівництва тваринницьких комплексів. Надаємо кредити під ефективну ставку 3% до 5 років», – повідомив Володимир Гройсман.

Проте, після цієї заяви, інформації про початок активної реалізації Шаховим його аграрної обіцянки трирічної давності не було.

Детальныше – на інфографіці.

Нагадуємо, «Слово і Діло» повідомляло, що мажоритарник Голубов не ініціював мораторій на забудову паркової зони біля Французького бульвару в Одесі.

Рейтинг відповідальності мажоритарників Кіровоградської області – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: