Децентралізація влади: що обіцяли мажоритарники Чернівецької області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує аналізувати, як політики виконують свої обіцянки. На черзі депутати-мажоритарники Чернівецької області та їхні обіцянки щодо децентралізації влади.

В області чотири мажоритарники й усі вони давали обіцянки на цю тему. При цьому більшість заяв озвучувалися ще в 2014 або 2016 роках.

Фінансові повноваження: що обіцяли мажоритарники Хмельницької областіХто з депутатів обіцяв селянам підвищити оренду за землю та домогтися, щоб у місцевих бюджетах залишалася більша частина податків, вивчали аналітики Слова і Діла.

Балотуючись на парламентських виборах 2014 року, Микола Федорук пообіцяв сприяти проведенню децентралізації та розвитку місцевого самоврядування. Коли Верховна Рада розглядала законопроекти «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)» і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад» Федорук голосував «за».

У 2016 році фракція «Народного фронту», як і обіцяв народний депутат, підтримала законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)» і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)».

Успішно впорався зі своєю обіцянкою заснувати для громадян відкритий доступ до даних про доходи та витрати бюджетів Григорій Тіміш. У 2015 році він підтримав відповідний проект закону. Однак депутат, незважаючи на обіцянку, не проголосував за законопроекти, які дозволили б розпочати процес фінансової децентралізації в Україні.

Іван Рибак та Максим Бурбак ще в процесі виконання своїх обіцянок. Цікаво, що обіцянки Бурбака з приводу децентралізації не належать до компетенції нардепа. Незважаючи на це, лідер фракції «Народного фронту» минулого року запевнив, що буде створена Перебиковецька об'єднана громада, а в Чернівцях передадуть у власність територіальної громади другу нитку газопроводу.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в 2017 році приріст надходжень місцевих бюджетів збільшився на 31% порівняно з 2016 роком – до 192 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: