Які законодавчі ініціативи обіцяли відстоювати мажоритарники Вінницької області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як народні депутати, що представляють мажоритарні виборчі округи в різних регіонах України, виконують свої обіцянки. Сьогодні ми пильно придивилися до мажоритарної відповідальності нардепів Вінницької області щодо того, як вони відстоювали законодавчі ініціативи.

Загалом у Вінницькій області вісім депутатів-мажоритарників – Руслан Демчак (Іллінці, ОВО №18), Олександр Домбровський (Вінниця, ОВО №11), Микола Кучер (Ладижин, ОВО №17), Юрій Македон (Ямпіль, ОВО №16) Іван Мельничук (Жмеринка, ОВО №14), Олексій Порошенко (Вінниця, ОВО №12), Іван Спориш (Шаргород, ОВО №15), Петро Юрчишин (Калинівка, ОВО №13). З них лише один депутат – Мельничук – не обіцяв вносити законодавчі ініціативи до Ради. Всі інші мажоритарники не поскупилися на запевнення на цю тему.

Найбільше обіцянок щодо законодавчих ініціатив у Домбровського, який дав 21 обіцянку, з них 11 стосувалися законотворчої діяльності.

Під час виборів він обіцяв домогтись ухвалення закону про децентралізацію влади.

«Домагатимуся низки першочергових законів, спрямованих на: децентралізацію влади, шляхом передачі повноважень і відповідальності від призначених голів держадміністрацій виборним виконкомам місцевих рад», – записано в передвиборчій програмі. За три з половиною роки нардеп підтримав один із законопроектів на цю тему, який Рада голосувала ще в серпні 2015 року.

Ще дві програмні обіцянки Домбровського, що стосуються молоді, поки що не здійснилися. Він збирався домагатись ухвалення першочергових законів, спрямованих на реалізацію комплексної молодіжної політики. Серед цих ініціатив мали би бути закони про гарантоване працевлаштування молодих фахівців та про створення реальної програми молодіжного житлового кредитування.

Що стосується працевлаштування молоді, то в 2016 році Рада ухвалила проект закону «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників». Він передбачає працевлаштування випускників ВНЗ, які належать до сфери держуправління. Право на першочергове зарахування до вищих медичних та педагогічних навчальних закладів за держзамовленням мають ті, хто укладе угоду про відпрацювання не менш ніж три роки в сільській місцевості та селищах міського типу. Олександр Домбровський підтримав цей законопроект.

Також Домбровський голосував за держбюджет-2016, яким передбачені кошти на часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла. Однак поки що в Україні не врегульоване законодавчо молодіжне житлове кредитування.

Юрчишин дав сім обіцянок щодо законодавчих ініціатив, у тому числі одну виконав і чотири провалив. Балотуючись на виборах у Калинівці він запевнив, що сприятиме ухваленню закону про скасування депутатської недоторканності. В лютому 2015 року Юрчишин голосував за законодавчу ініціативу щодо скасування недоторканності народних депутатів України та суддів. Однак із кінця 2015 року законопроект перебуває на стадії опрацювання в комітеті для винесення на розгляд Верховної Ради. Втім, у нардепа ще є примарний шанс до кінця цієї сесії проголосувати за скасування депутатської недоторканності.

Ще одна передвиборча обіцянка Юрчишина радше буде провалена, ніж виконана, до кінця його каденції. Він мав намір сприяти ухваленню закону про заборону монополії аптечних закладів (щоб знизити ціни на ліки), розширювати мережу ФАПів у селах.

Петро ЮрчишинНародний депутат України
Юрчишин пообіцяв сприяти ухваленню закону про заборону монополії аптечних закладівСказано 20 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Навесні 2016 року нардепи ухвалили проект закону щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів. Передбачалося, що це рішення зруйнує штучно створені перешкоди для імпорту іноземних ліків в Україні, й вони подешевшають. Петро Юрчишин підтримав зазначений законопроект.

Македон виконав обіцянку, що не підтримає законопроект, який дозволяє призначити Юрія Луценка генпрокурором, а також підтримав законопроект про реінтеграцію Донбасу. Йому потрібно виконати ще два передвиборчих програмних запевняння – підтримати закон про зняття депутатської недоторканності та про кримінальну відповідальність за голосування картками інших депутатів (один законопроект на цю тему зареєстрований у Раді, другий документ, який передбачає стягнення з нардепа за порушення особистого голосування, Македон підтримав у першому читанні).

Демчаку до кінця каденції ще потрібно пролобіювати ухвалення свого законопроекту про принцип справедливого розподілу прибутку між сільськогосподарськими товаровиробниками та посередниками. В 2015 році він подав законопроект до Ради, проте досі нардепи його не розглядали.

Детальніше – на інфографіці.

Як мажоритарники Сумської області обіцяли піклуватися про свій округ – на інфографіці.

Також ми писали про те, хто є найвідповідальнішим серед мажоритарників Кіровоградської області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: