Рейтинг відповідальності мажоритарників Кіровоградської області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати, обрані від одномандатних округів. Цього разу ми склали рейтинг відповідальності депутатів-мажоритарників Кіровоградської області. Для цього наші аналітики відібрали тільки ті обіцянки, які кожен нардеп давав у складі Верховної Ради VIII скликання.

У Кіровоградській області лише п'ять мажоритарників, і зараз рейтинг відповідальності очолює Костянтин Яриніч від Подільського району Кропивницького (член фракції БПП). Він виконав 29% своїх обіцянок. В цілому, це далеко не найвищий показник для успішного політика. Але Яриніч випереджає Довгого, Поплавського. Кузьменка і Березкина.

З 14 обіцянок, які Яриніч дав за останні три з половиною роки, він виконав лише 4 й одну – провалив. А протягом року Яринічу належить виконати ще 9 своїх запевнень. З такими темпами, як зараз, нардепу знадобитися ще стільки ж часу, щоб розібратися зі своїми запевненнями.

Яриніч пообіцяв сприяти фінансовій децентралізаціїСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не впорався нардеп зі своєю передвиборчою обіцянкою сприяти фінансовій децентралізації влади. «Я виступаю за децентралізацію влади, коли фінансові ресурси та ухвалення рішень належать до компетенції місцевих органів самоврядування. Переважна більшість податків має залишатися на території . Чиновники повинні реально декларувати свої доходи та пройти люстраційну перевірку», – записано у передвиборчій програмі Яриніча.

Верховна Рада ухвалила два закони, що вносять правки до Податкового та Бюджетного кодексів, які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україні, зі значним розширенням фінансових прав громад. Але Яриніч пропустив обидва голосування з невідомих причин.

Програмну обіцянку – забезпечити пільги та компенсації учасникам АТО і членам їхніх сімей – Яриніч виконав, проголосувавши за три законопроекти, пов'язані з призначенням пенсій та соціальним захистом зазначеної категорії осіб.

До кінця своєї каденції Яринічу потрібно виконати ще дев'ять обіцянок, зокрема чотири з них – програмні, а ще чотири – не належать до компетенції народного депутата. Серед останніх – обіцянка відкрити в містах Олександрія, Бобринець та Голованівськ аптечні пункти, де за рецептом можна буде купувати сильнодіюче знеболювальне, а також сприяти вирішенню проблемних питань залізничного сполучення між Києвом і Кропивницьким.

Друге місце в рейтингу відповідальності мажоритарників Кіровоградської області посідає Олесь Довгий (член депутатської групи «Воля народу») від одномандатного округу в Знам'янці, який виконав 17% своїх обіцянок.

Ставши нардепом, Довгий заявив, що перше, що він зробить, – це внесе в новий парламент законопроект про відкликання народного депутата.

Олесь ДовгийНародний депутат України
Довгий обіцяє внести у ВР законопроект про відкликання народного депутатаСказано 29 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«По-перше, я вважаю, що мажоритарна система – це правильно, але повинен бути відкритий список. По-друге, вважаю, що має бути закон, за яким громадськість могла б відкликати свого депутата, якщо він не виправдовує сподівань: сприймає парламент як хобі, не бореться за інтереси виборців, хоча б раз на рік не дає звіт про свою діяльність. Це буде мій перший закон», – пообіцяв Довгий, однак так і не ініціював законопроекту на цю тему.

Поки що в процесі виконання перебуває запевняння Довгого, що він не втече з України в зв'язку з кримінальним розслідуванням проти нього. Нагадаємо, його підозрювали у зловживанні владою (коли Довгий був секретарем Київради) при відчуженні в 2007 році земельних ділянок природно-заповідного фонду заказника «Жуків острів» площею 44,25 га. В результаті угоди державі завдано збитків на суму 81,7 мільйона гривень.

Верховна Рада не підтримала зняття депутатської недоторканності з Довгого. А незабаром і кримінальне провадження проти нього було закрите САП через нестачу доказів провини політика. Правда, на наступний день прокуратура Києва зареєструвала нове провадження щодо народного депутата Олеся Довгого. Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

Незважаючи на низький рівень відповідальності, Довгий запевнив, що знову піде в нардепи й чомусь одразу віриться, що цю обіцянку він точно виконає.

«На сьогодні, вважаю, що на найближчих виборах, скоріш за все, ще залишиться мажоритарна система. І якщо така залишиться, я буду брати участь в них. Але я все-таки сподіваюся, що ми будемо трансформуватися в іншу виборчу систему. Що з'являться політичні сили, в які я повірю і в яких я побачу сильне майбутнє. Тоді буду об'єднуватися з ними. Або формувати такі», – заявив Довгий.

Мажоритарник від Олександрії Анатолій Кузьменко (член фракції БПП) виконав 14% своїх обіцянок. А якщо бути точнішими, то за три з половиною роки нардеп дав 7 обіцянок, у тому числі одну виконав, одну провалив і ще п'ять йому належить втілити в життя за рік, що залишився до виборів.

Провалив Кузьменко свою програмну обіцянку сприяти виділенню бюджетних коштів на газифікацію дитячого садка в селищі Устинівка. Нардеп повідомив нам, що з вересня 2014 по лютий 2016 року газ проведений до Чечеліївської ФАПі (Петрівський район), а також в Кіровську школу (Долинський район), Олександрійську музичну школу, Олександрійські школи №9 і №2 та колегіум і у Звенигородський НПК. Але в Устинівській селищній раді на наш запит відповіли, що газифікація дитячого садка виключена з програми соціально-економічного розвитку в 2015 році. Фінансування не здійснювалося.

Знаменитий ректор Михайло Поплавський, який став нардепом від смт Голованівськ (член депутатської групи «Воля народу»), за час своєї каденції виконав лише 12% обіцянок. При цьому Поплавський провалив чотири передвиборчих запевнення. Він обіцяв провести всеукраїнський референдум з приводу землі й мав намір розробити систему її ефективного використання.

«Якнайшвидше нам потрібно провести всеукраїнський референдум, на якому всі українці зможуть визначитись, як розпоряджатися сільськогосподарською землею. Розробити систему ефективного використання української землі громадянами України на основі результатів референдуму», – записано в передвиборній програмі Поплавського, проте сам нардеп не зробив нічого для виконання своїх земельних планів.

Також Поплавський обіцяв сприяти розвитку тваринництва, але не зареєстрував жодного законопроекту на цю тему. У співаючого ректора ще є час виконати свою передвиборчу програмну обіцянку подбати на законодавчому рівні про те, щоб земля в Україні не була монополізована. В 2015 році він підтримав запровадження мораторію на землю.

Безумовним лідером антирейтингу стає Станіслав Березкін (член депутатської групи «Воля народу») від Бобринця. Нардеп не виконав жодної обіцянки.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» писало, що обіцяли змінити в законодавстві мажоритарники Кіровоградщини.

Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Костянтин Яриніч.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: