Антикорупційний суд і майже 2 тисячі поправок: перспективи ухвалення та фактор Заходу

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог

До другого читання підготували близько 2 тисяч поправок. Насправді, ще раніше висловлювався певний скепсис щодо того, що за кілька днів це все можна буде переглянути, затвердити й дійти якогось консолідованого висновку.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи плани розглянути законопроект про Антикорупційний суд у другому читанні 24 травня.

«Чи були якісь попередні домовленості щодо проблемних позицій? Чи ті правки, які сьогодні є, важливі? Чи, можливо, автори відмовляться від них? Багато запитань, від яких залежатиме ухвалення, тому прогнозувати складно. Якщо політична домовленість є, все розглянуть швидко й ухвалять, якщо ні – кілька днів можуть піти на розгляд та ухвалення не 24 травня, а взагалі протягом сесії до її завершення», – зазначила Тищенко.

Приблизно така ж невизначена й складна ситуація щодо ЦВК, додала вона.

Антикорупційний суд пройшов перше читання в Раді: як голосували нардепиЗаконопроект про антикорупційний суд ухвалили в першому читанні. Слово і Діло розбиралось, як голосували нардепи.

Однак і в уряді, і в АП розуміють, що питання незалежного Антикорупційного суду, ухвалення закону з усіма зауваженнями відкриває нам нові можливості у співпраці із західними партнерами – ЄС, МВФ та іншими, уточнила експерт.

«Тут уже все залежить від того, що переважить – острах перед незалежними інституціями, бажання впливати на суд чи здоровий глузд, розуміння важливості співпраці з міжнародними організаціями», – підкреслила Тищенко.

За її словами, Захід моніторить ситуацію.

«Річ не лише у впливі Банкової. Багато суб’єктів задіяні в процесі. Але, однозначно, в разі іншого повороту реакція Заходу буде. Антикорупційний суд розглядають як один із засадничих принципів антикорупційної політики. При тому, що відсутні суттєві зрушення в діяльності антикорупційних органів, не спрацювала перевірка е-декларацій», – пояснила фахівець.

«Тому нашим партнерам потрібна бодай якась демонстрація того, що влада не просто декларує протидію корупції чи створює кишенькові можливості для цього. Це фантастично звучить, але доведеться зважати на міжнародні наслідки», – резюмувала Юлія Тищенко.

Нагадаємо, в Адміністрації президента обіцяють Антикорупційний суд уже в травні.

Також аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як голосували нардепи в першому читанні за документ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: