Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Єленський пообіцяв зробити все, щоб до травня рішення про Антикорупційний суд було ухвалено

15 лютого 2018 року народний депутат України Віктор Єленський пообіцяв зробити все, щоб до травня Антикорупційний суд запрацював (відео:36:20).
Не виконано
Сказано 15 лютого 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=b7huq8sk6Fs
  • https://112.ua/politika/rada-podderzhala-za-osnovu-zakonoproekt-ob-antikorrupcionnom-sude-435348.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=17131
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63218

Результат

1 березня Верховна Рада ухвалила за основу запропонований президентом проект закону №7440 "Про Вищий антикорупційний суд". Закон передбачає, що вказаний суд розглядатиме справи, якщо предмет злочину або заподіяної шкоди як мінімум в 500 разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня – це 881 тис. грн). Причому, немає значення хто розглядав справу – Нацполіція, Генпрокуратура або НАБУ. Деякі зі статей стосуються порушень, пов'язаних з наркотиками або зброєю, а от щодо електронного декларування – жодної. Крім того, закон дасть можливість розгляду підслідних антикорупційному суду справ іншим судам. Претендентів на посади суддів пропонують перевіряти за допомогою поліграфа, якщо не заборонить лікар. Відмова кандидата проходити таку перевірку має трактуватися, як привід для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. Кандидатів за результатами відбору буде рекомендувати Вища кваліфікаційна комісія суддів, а міжнародні експерти зможуть лише ветувати кандидатури, хоча і таке вето ВККС зможе подолати 11 голосами з 16.

Депутат підтримав вказаний законопроект.

Однак, ухвалити законопроект у другому читанні, як планували народні депутати, до травня не вдалося. Обіцянку вважаємо невиконаною, оскільки депутати від Народного Фронту, будучи другою за чисельністю фракцією у ВРУ, не домоглися ухвалення ініціативи.