Антикорупційний суд: про що найбільші дискусії та як змінили повноваження органу?

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Найбільш імовірним є варіант, що документ ухвалять за основу, але далі буде доопрацювання в комітеті.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, оцінюючи перспективу ухвалення закону про Антикорупційний суд.

«Майже 2 тисячі поправок до законопроекту, деякі з них схожі. Документ резонансний, тому, в принципі, нормально, що їх стільки, просто вони мають бути розглянуті. При тому, звичайно, не всі поправки по суті. Річ у тім, що взагалі є певна практика затягування процесу, коли свідомо накидають поправок. Це блокує роботу. Так було з Виборчим кодексом», – зазначила Кириченко.

Звичайно, не всі поправки до Антикорупційного суду по суті, хоча, можливо, авторами вони вважаються принциповими, додала вона.

За її словами, найзапекліші дискусії між депутатами точаться довкола кількох моментів.

«По-перше, те, як здійснюватиметься майбутній відбір суддів Антикорупційного суду, а по-друге, якими будуть повноваження нового судового органу», – уточнила Кириченко.

Антикорупційний суд пройшов перше читання в Раді: як голосували нардепиЗаконопроект про антикорупційний суд ухвалили в першому читанні. Слово і Діло розбиралось, як голосували нардепи.

Щодо відбору суддів, то міжнародна спільнота наполягає на тому, щоб незалежні міжнародні експерти мали можливість оцінювати іспити, тести в перебігу відбору кандидатів, пояснила вона.

«Відбір до ВС показав, що було дуже багато недоліків. Є певний відхід від методології. У цій ситуації присутність міжнародних експертів могла б забезпечити об’єктивну оцінку та незалежність», – підкреслила експерт.

По-друге, парламентарі ніяк не дійдуть згоди щодо повноважень, компетенції Антикорупційного суду, додала вона.

«Компетенцію суду розширили не дуже вдало, при тому деякими дрібними справами, які не підпадають під компетенцію НАБУ і які можуть просто заважати Антикорупційному суду в зв’язку з навантаженням розглядати найбільш вагомі для суспільства корупційні злочини. Завал дрібними справами – недоречний крок», – уточнила фахівець.

Суд не для того створюють. З цим мала б справлятися судова система, яка є, загальної юрисдикції, наголосила експерт.

«Однак, попри все, ВР цього четверга може ухвалити законопроект за основу», – резюмувала Юлія Кириченко.

Спікер ВР Андрій Парубій уточнив, що закон «Про Вищий антикорупційний суд» має лише 19 сторінок. У планах парламенту – вийти на голосування 24 травня.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як голосували нардепи в першому читанні за документ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: