Нацбанк спростив купівлю валюти для погашення кредитів

Читать на русском
Національний банк України (НБУ) спростив купівлю валюти для виконання позичальниками своїх зобов'язань перед банками за кредитами.

Національний банк України спростив купівлю валюти для виконання позичальниками своїх зобов'язань перед банками за кредитами.

Про це повідомляє прес-служба НБУ, передає «Слово і Діло».

Навіщо НБУ встановив план із купівлі валюти та чи вплине це на курс?Національний банк має намір купувати в день до 10 мільйонів доларів на міжбанківському валютному ринку. В тому, навіщо потрібні такі заходи та чи позначиться це на курсі, розбирались експерти.

Згідно з нововведеннями, Нацбанк розширює можливості для клієнтів-позичальників обирати оптимальний курс купівлі іноземної валюти в уповноважених банках із метою виконання зобов'язань перед уповноваженим банком-кредитором за кредитним договором.

До сьогодні резидент-позичальник мав право купувати іноземну валюту лише через уповноважений банк, що обслуговує кредитний договір. Тепер він зможе купувати її й через інші банки за власним вибором, в яких у нього має бути відкритий поточний рахунок в іноземній валюті. Крім того, НБУ спрощує для іноземних інвесторів порядок повернення інвестицій і доходів від їх здійснення.

Для цього він передбачив для нерезидентів можливість купувати та репатріювати валюту в разі, якщо іноземні інвестиції були здійснені за рахунок капіталізації дивідендів, тобто шляхом направлення дивідендів, нарахованих компанією-емітентом іноземному інвестору, безпосередньо на збільшення статутного капіталу цієї компанії.

Фактор виборів і літній сезон: що буде з курсом?НБУ на 15 травня 2018 року порівняно з попереднім банківським днем ​​зміцнив курс до 26,17 гривні за долар. Про валютні коливання розповіли експерти.

Також скасовується вимога, яка зобов'язувала банки здійснювати взаємні розрахунки за операціями з купівлі-продажу інвалюти та банківських металів за гривні лише після підтвердження угод за допомогою засобів Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України.

Відтепер такі розрахунки між банками можуть здійснюватися як до, так і після підтвердження угод із купівлі та продажу іноземних валют і банківських металів засобами цієї системи. Зазначені зміни затверджені постановою правління Національного банку України №53 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» від 15 травня 2018 року. Вони набувають чинності із 17 травня 2018 року.

Раніше Нацбанк перерахував до бюджету черговий транш.

Також в НБУ відповіли на претензії «Нової пошти».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: