Друк купюри в 1000 гривень: навіщо це потрібно та чому не наважується НБУ?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Загалом, рішення про заміну банкнот правильне. Щодо появи купюри в 1000 гривень, то НБУ нічого конкретного не говорить і рішення нібито не ухвалене, але, за деякими даними, така банкнота надрукована давно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, фінансовий експерт Андрій Блінов, оцінюючи заміну банкнот монетами та ймовірну появу банкноти номіналом 1000 гривень.

«Банкноту в 1000 гривень не запроваджують, скоріш за все, через ідеолого-політичні причини. По-перше, НБУ боїться того, що коли запроваджують таку купюру, різко зростають інфляційні очікування населення. Тобто, якщо запровадили нову банкноту, значить, напевно, увімкнули верстат для друкування грошей. Отже, впаде гривня, зросте курс долара, знову ціни злетять. НБУ дуже складно буде пояснювати це якоюсь термінологією», – зазначив Блінов.

З іншого боку, інфляція вже перевищує очікування НБУ, уточнив фахівець.

«Уряд говорить про те, що НБУ ставить високу облікову ставку, НБУ – що уряду не можна підвищувати зарплати. Багато звинувачень. Ніхто не хоче бути крайнім», – констатував він.

В Україні банкноти до десяти гривень замінять монетами: реакція соцмережСлово і Діло з'ясовувало, що українці думають з приводу заміни паперових 1, 2, 5 і 10 гривень на монети.

Зараз відносне економічне плато, але попереду виплати боргів, криза з газом і багато інших питань, через які НБУ не наважиться найближчим часом запроваджувати 1000 гривень, додав експерт.

На його думку, з точки зору економічної логіки, враховуючи, що зарплату потрібно видавати хоча б двома купюрами найбільшого номіналу, це мали зробити ще на початку 2010-х років.

«НБУ цього не робить, аргументуючи тим, що, мовляв, якщо населення хоче платити великими купюрами, нехай сплачує з карток. Але тут є два аспекти. Перший – НБУ не говорить про частку тіньової економіки», – пояснив економіст.

Другий момент якраз і вимагає випуску купюри в 1000 гривень, підкреслив він.

«Середня зарплата в країні – близько 7 тисяч гривень, в Києві – близько 10 тисяч. На сьогодні найбільш ходова банкнота в країні – 200 гривень. Сьогодні, щоб видати 10 тисяч, потрібна половина банківської пачки, якщо по 200, тобто 50 купюр. Це досить великий обсяг і говорить про неоптимальність грошового обігу банкнотно-монетного ряду. Тому необхідність надрукувати 1000 гривень давно не є питанням», – резюмував Андрій Блінов.

Як відомо, Україна отримає нові монети номіналом в 1 і 2 гривні в 2018 році, 5 і 10 гривень з'являться в обігу в 2019-2020 роках.

Як відреагували соцмережі на заміну паперових грошей – у нашому огляді.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: