Навіщо НБУ встановив план із купівлі валюти та чи вплине це на курс?

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Скоріш за все, рішення пов'язане з тим, що очікується надлишок валюти, відповідно, буде приплив валюти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів начальник Департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, оцінюючи інформацію про те, що НБУ оголосив аукціон із купівлі валюти.

«У цій ситуації Нацбанк, імовірно, згладжує коливання на ринку. Девальвація може мати негативні наслідки. Крім того, якщо НБУ зможе здійснити подібні інтервенції, то зможе підвищити рівень золотовалютних резервів», – зазначив Яблоновський.

На його думку, на курсі це навряд чи позначиться, оскільки макроекономічних передумов поки немає.

«Якщо НБУ декларує, що виходитиме на ринок, це означає, що коливання короткострокові він такоє намагатиметься згладжувати й контролювати. НБУ, в принципі, утримує курс стабільним, до кінця літа різких змін курсу бути не має», – пояснив фінансист.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

Експерт уточнив, що в кожному разі НБУ купуватиме в день до 10 мільйонів доларів на ринку, а це не такий великий обсяг.

«Це потрібно, щоб показати ринку, що НБУ стежить за валютною ситуацією, готовий проводити операції й контролює курс. Тобто, щоб ринок був спокійним, а в разі необхідності був готовим втрутитися. Цього цілком достатньо», – констатував Яблоновський.

Своєю чергою економіст Євген Невмержицький підкреслив, що літо – період відпусток, тобто гривня зміцнюється, люди продають валюту.

«Різкого падіння курсу, ймовірно, не допустять, курс на такому рівні, як зараз, протримається до початку 2019 року, до моменту, коли стане актуальним питання виборів», – припустив він.

На його думку, коливання курсу можливі в діапазоні 1,5 гривні.

«Згідно з бюджетними показникам, курс має підтягнутися до 30 гривень за долар. Його будуть підтягувати. Але різких стрибків варто чекати ближче до виборів», – додав економіст.

За даними регулятора, Національний банк України на 4 травня 2018 року порівняно з попереднім банківським днем послабив курс до 26,19 гривні за долар.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: