Фактор виборів і літній сезон: що буде з курсом?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Гривня залежить від коливань євро та долара на світових ринках. Тому варто враховувати, яка динаміка буде на світових ринках.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи коливання на ринку курсу валют найближчим часом.

«Долар трохи зміцнюватиметься. Одним з основних чинників цього може бути те, що поступово почнуть працювати ініціативи Дональда Трампа щодо зниження податкового тиску, щодо інфраструктурних проектів. Це все лише в процесі становлення, але очікування вже працюватимуть на користь долара. Своєю чергою це вже дасть зміцнення долара щодо євро на світових ринках, що позитивно для гривні», – зазначив Юрчишин.

Що ж стосується гривні, то влітку зазвичай гривня зміцнюється, підкреслив економіст, а ось із вересня варто чекати ослаблення гривні.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

«Тому ми побачимо деякі слабкі девальваційні тенденції у вересні, а потім певне посилення девальвації в листопаді-грудні. Але це радше сезонний фактор, ніж макроекономічний, тому що на цей рік основні ризики пов'язані з виборами», – уточнив фахівець.

За його словами, фактор виборів почне активно працювати лише з осені й відразу на курсі не позначиться.

«Ба більше, в нашій країні склався певний феномен. Часто під вибори заходять іноземні інвестиції. Може навіть трапитися так, що у вересні-жовтні ми побачимо якесь зміцнення гривні саме за рахунок того, що почнеться передвиборче фінансування», – пояснив він.

Однак усе це не матиме шоковий характер для курсу, додав економіст.

«Долара по 30 і по 20 не буде. Коливання будуть незначними. Влітку відбудеться зміцнення курсу в межах до однієї гривні. На початку вересня може відбутися ослаблення також у межах гривні. Курс буде в діапазоні 26 гривень за долар плюс-мінус одна гривня. Це не шокові коливання», – резюмував Василь Юрчишин.

НБУ на 15 травня 2018 року порівняно з попереднім банківським днем ​​зміцнив курс до 26,17 гривні за долар.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: