Арешонков провалив одразу три передвиборчі обіцянки

Читать на русском
Балотуючись у народні депутати в 2014 році, Арешонков пообіцяв виборцям, що вони зможуть впливати на призначення й звільнення прокурорів, податківців та працівників міліції.
РИА Новости Украина

Народний депутат України Володимир Арешонков провалив одразу три передвиборчі обіцянки про те, що ініціюватиме впровадження механізму впливу громадян на призначення й звільнення з посади керівників міліції та податкової, а також прокурорів.

Такі обіцянки він дав 27 вересня 2014 року, нагадує «Слово і Діло».

«Ініціювати на законодавчому рівні запровадження дієвого механізму впливу громадян на призначення й звільнення з посади голів місцевих держадміністрацій, керівників міліції та податкової, прокурорів і суддів», – ідеться в передвиборчій програмі кандидата в народні депутати за одномандатним виборчим округом №64 Володимира Арешонкова.

У чинному законі України «Про прокуратуру» (в редакції від 14.10.2014) призначення та звільнення прокурорів належить до повноважень генерального прокурора. Призначати й звільняти прокурорів регіональних і місцевих прокуратур може керівник регіональної прокуратури.

Володимир АрешонковНародний депутат України

Оскільки до кінця січня 2018 року Арешонков не ініціював законопроект, яким суспільству надавалося б право впливати на призначення та звільнення з посади прокурорів, ця обіцянка вважається невиконаною.

Щодо впливу громадян на призначення та звільнення з посади керівників міліції, то відповідно до закону України «Про Національну поліцію» (ухвалений 02.07.2015), керівник поліції призначається на посаду й звільняється Кабінетом міністрів України за поданням прем'єр-міністра відповідно до пропозицій міністра внутрішніх справ України. Керівники територіальних органів поліції призначаються й звільняються керівником поліції за погодженням із міністром внутрішніх справ.

Жодного законопроекту, що дає можливість громадянам впливати на призначення та звільнення керівників міліції або поліції до кінця січня 2018 року Арешонков не подавав. Отже, обіцянку не виконав.

Щодо податкової служби, то відповідно до постанови КМУ від 21 травня 2014 року №236 «Про Державну фіскальну службу України», голову ДФС призначає й звільняє Кабмін за поданням прем'єр-міністра, внесеним на підставі пропозицій міністра фінансів. Заступників голови ДФС призначає й звільняє Кабмін за поданням прем'єр-міністра, внесеним міністром фінансів на підставі пропозицій голови ДФС. Своєю чергою голова Фіскальної служби призначає на посаду й звільняє керівників та заступників структурних підрозділів.

Знову ж таки, жодного законопроекту, що дає можливість громадськості призначати або звільняти керівників ДФС, Арешонков на кінець січня 2018 року не подавав. Отже, ця обіцянка також невиконана.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Арешонков дав 41 обіцянку, з яких виконав 15, а 10 – провалив.

Раніше «Слово і Діло» повідомило про те, що Кабмін звільнив Насірова з поади голови ДФС. Також ми писали про те, як Насіров прокоментував своє звільнення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: