Як на «Північний потік-2» реагують у «Нафтогазі» та яких заходів вживають?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Офіційно, звичайно, з боку західних партнерів лунають заяви про важливість зберегти транзит газу через Україну. І транзит газу збережуть, питання лише в тому, в якому обсязі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи будівництво «Північного потоку-2».

«Якийсь транзит через Україну збережуть. Ніхто не говорить про те, що він обнулиться. Звичайно, й такий сценарій можливий, але він малоймовірний. Просто, скоріш за все, транзит буде дуже незначним. Поки ситуація складається саме так. Звичайно, представники ЄС, Єврокомісії, які виступали й виступають за те, що Київ потрібно підтримувати, не можуть сказати інакше», – зазначив Марунич.

Тому лунатимуть політичні заяви на наш захист, але при цьому «Північний потік» будуватиметься, тому що, з одного боку, це бізнес, з іншого – політика, акцентував експерт.

Згідно з планом реалізації проекту, морська частина труби має бути здана до кінця 2019 року, уточнив він.

«Якщо не буде форс-мажорів, так і станеться. На узбережжі вже можливі затримки», – додав фахівець.

Україна може втратити транзитну виручку в розмірі понад 2 мільярди доларів, констатував він.

На його думку, «Нафтогаз» розуміє всю складність ситуації й уже готується до різних сценаріїв, зокрема був презентований певний план.

Чому в РФ заговорили про будівництво «Північного потоку-3»?Газпром не виключає будівництва нового газопроводу Північний потік-3, якщо Євросоюз підтвердить потребу в російському газі. Яким чином можлива реалізація проекту, міркували експерти.

Згідно з планом, магістральні газопроводи мають бути оптимізовані під внутрішні поставки, а консервації/виведенню з експлуатації підлягають 47 компресорних станцій, а це більша частина чинних, підкреслив енергетик.

«Також переглядатимуть зміну поставок споживачам. Це все, звичайно, попередньо, але очевидно, що «Нафтогаз» почав готуватися. Компанія цілком реалістично оцінює те, що «Північний потік» буде збудований. Вони вже десь, напевно, готові самі й готують потроху Україну. Принаймні заяви про прискорену модернізацію об'єктів ГТС, підвищення транзитного тарифу про це свідчать», – пояснив Марунич.

Навряд чи в «Нафтогазу» є абсолютно готовий план, але точно є хоча б оцінки того, що потрібно буде робити, наголосив він.

За його словами, потрібно буде щось змінювати всередині ГТС.

«Раніше вона працювала завдяки завантаженню російським газом, основне споживання було на сході та в центрі. Якщо все піде, як зараз, з 2020 року цього не буде. Має бути готовий план дій на випадок падіння транзиту», – резюмував Дмитро Марунич.

Як відомо, Німеччина розпочала перші будівельні роботи. Тим часом Польща відкрила кримінальне провадження через «Північний потік-2».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: