У Данії пов'язали будівництво «Північного потоку-2» та транзитну роль України

Читать на русском
Прем'єр-міністр Данії заявив, що хоче пов'язати будівництво газопроводу Північний потік-2 зі збереженням ролі України як транзитної країни.

Прем'єр-міністр Данії Ларс Люкке Расмуссен заявив, що хоче пов'язати будівництво газопроводу «Північний потік-2» зі збереженням ролі України як транзитної країни.

Про це він сказав після зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні, передає Reuters, пише «Слово і Діло».

Рада закликала світ заборонити «Північний потік-2»Верховна рада України в четвер, 5 квітня, закликала світову громадськість не допустити будівництво російського газопроводу Північний потік-2.

Зазначається, що лідери Данії та Німеччини вимагають від РФ гарантій, що Україна через «Північний потік-2» не втратить важливу роль країни-транзитера газу та кошти за транзит.

«Уряд Данії ще не ухвалював рішення про надання дозволу на будівництво газопроводу у данській морській зоні в Балтійському морі. Законодавство вимагає, щоб уряд розглянув геополітичні умови. Наразі це питання вивчає Міністерство закордонних справ», - повідомив Расмуссен.

Він також підкреслив, що «Північний потік-2» - не лише комерційний проект, але й політичний.

Прем'єр-міністр Данії нагадав, що раніше Меркель також наголосила на цьому.

10 квітня на перс-конференції з Порошенком Меркель заявила, що проект «Північний потік-2» не може бути реалізований без збереження України як країни-транзитера. Зауважимо, що в Німеччині компанія Nord Stream 2 AG отримала повний комплект дозволів на будівництво та експлуатацію газопроводу. Як повідомлялось, проект «Північний потік-2» передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що «Північний потік-2» збільшить залежність ЄС від «Газпрому», який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Наразі дві країни - Німеччина та Фінляндія - видали повний комплект дозволів на будівництво «Північного потоку-2».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: