Чому в РФ заговорили про будівництво «Північного потоку-3»?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Заяви від чиновників, близьких до «Газпрому», на кшталт того, що РФ може збудувати «Північний потік-3 та 4», звучали й раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи заяву «Газпрому» про будівництво нового газопроводу «Північний потік-3», якщо Євросоюз підтвердить потребу в російському газі.

«Дійсно, ситуація видається дивною, адже ще не вирішена ситуація з «Північним потоком-2», попри дозвіл Німеччини, а вони вже говорять про «Північний потік-3». Ця заява, скоріш за все, зроблена з прицілом на майбутнє. Зараз це виглядає недоречним. Навіщо «Північний потік-3», якщо не реалізований «Північний потік-2»?», – зазначив Гончар.

Однак за певного розвитку подій на Південному Кавказі РФ зможе мати козирі, додав він.

«Зокрема, можливі заяви на кшталт того, що ми пропонуємо швидко завершити справи з «Північним потоком-2» й перейти до нового газопроводу», – уточнив енергетик.

За його словами, що стосується Кавказу, то йдеться не стільки про нинішні події у Вірменії, скільки про можливі дії Азербайджану на тлі вірменських подій у плані повернення під свій контроль Нагірного Карабаху.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

Він акцентував, що якщо спалахне нова вірмено-азербайджанська війна, це буде ідеальна ситуація для РФ.

«Південно-Кавказьким енерготранспортним коридором газ із неросійських джерел може потрапляти до Європи, й там також, відповідно, реалізуються проекти будівництва газопроводу. З Азербайджану до Туреччини існує газопровід через Грузію, а через Туреччину – до Європи. Тоді виникає аргумент – ось, мовляв, скрізь нестабільно. Близький Схід, Південний Кавказ – нестабільно. Ну й, відповідно, є одна розумна альтернатива – газ Ямалу, на Ямалі все спокійно», – пояснив енергетик.

Таким чином, може бути тиск щодо того, щоб швидко завершити з «Північним потоком-2» й запустити третій, підкреслив він.

На його думку, зараз важливо, що буде у Вірменії та Азербайджані, де вже новий уряд. Не випадково там були вибори, адже цілком імовірно, що Азербайджан має певні наміри.

«Усе це може зіграти на руку РФ. Тому заздалегідь Росія робить такі пропозиції, щоб потім заявити, що «Газпром» пропонував вихід. РФ діє в притаманній манері – підігріває конфлікт, а потім нібито виступає миротворцем», – резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, в «Нафтогазі» заявили, що припинення транзиту газу через українську територію збільшить імовірність масштабного конфлікту між Україною та Росією.

Що обіцяли українські політики з приводу газу – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: