Підкуп виборців та «брудні» технології: як із цим боротися

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Щоб подолати цю проблему в глобальному сенсі, мають пройти ще декілька виборчих кампаній. Нові правила гри доведеться відстоювати протягом кількох кампаній.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков, оцінюючи проблему підкупу виборців під час виборчих кампаній.

«Сьогодні все, що стосується технології підкупу виборців, це, з одного боку, використання різними штабами певних білих плям у законодавстві, а з іншого – повна бездіяльність правоохоронних органів, які на це заплющують очі. Якщо проаналізувати попередні виборчі кампанії, наприклад, до ОТГ, парламентські та інші, то фактично щодо жодної особи не було винесено жодного обвинувального вироку», – зазначив Войтков.

Вибори-2019: соціологи назвали фаворитівЯкби вибори президента України проходили в середині квітня 2018 року, то перемогла б лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Тобто ніхто не був притягнутий до відповідальності, тоді як на довиборах до парламенту в Чернігові, наприклад, були прямі докази порушень та підкупу виборців, нагадав експерт.

На його думку, щоб змінити ситуацію, потрібно кілька кроків. Зокрема, минулого місяця була запропонована законодавча ініціатива щодо зміни виборчого законодавства.

«Законопроект містить низку новацій. Наприклад, передбачена відповідальність за підкуп виборців, персональна відповідальність виборців за те, що вони беруть кошти», – уточнив він.

Однак навіть якщо документ буде ухвалений, всіх проблем він усе одно не вирішить, додав Войтков.

«Частково просто мінімізує якісь ризики. Але, наприклад, таку технологію, як найм агітаторів, він не ліквідує. Зараз будь-який кандидат під час виборчої кампанії може найняти, умовно кажучи, 10 тисяч агітаторів, підписати з ними якийсь договір, фактично легально сплачувати якусь суму коштів, розраховуючи, що вони не лише агітуватимуть, але й самі проголосують у день виборів», – пояснив він.

Усіх проблем документ не вирішить, навіть якщо його ухвалять. На майбутніх виборах у 2019 році «брудні» технології, які використовувалися під час виборів до ОТГ і попередніх кампаній, усе одно залишаться, підкреслив експерт.

Він не виключив, що наступні президентські та парламентські вибори можуть бути досить «брудними».

На його переконання, щоб запобігти цьому в майбутньому, звертати увагу потрібно не лише на день голосування.

«Стежити варто за наповненням виборчих фондів, прозорістю використання коштів. Не на низовому рівні, а на більш високому. Потрібно зробити все, щоб кошти, які йдуть на виборчу кампанію, йшли лише через офіційний виборчий фонд. Мають бути докази, що це легальн, а не «брудні» кошти. Адже що більше буде брудних коштів, то більше можливостей і бажань використовувати підкуп виборців», – акцентував політтехнолог.

Крім того, на його думку, поки буде бідність у країні, не буде відповідної культури, буде як бажання дати кошти виборцю за його голос, так і бажання взяти ці кошти.

Також експерт наголосив, що до найближчих виборів можна внести зміни щодо використання технологій, спробувати посилити роботу правоохоронців.

Хто найвідповідальніший серед лідерів президентських рейтингівМи вирішили порівняти, чи збігається рівень підтримки українцями електоральних лідерів з рівнем їх відповідальності, згідно з нашим моніторингом.

«Проте в довгостроковій перспективі слід точно обмежити фінансування виборчих кампаній, і робити це через офіційні виборчі фонди. При цьому слід проводити освітні кампанії, формувати в людей, які підуть уперше на виборчі дільниці, культуру. Ну й, дійсно, з’являються нові технології, наприклад, блокчейн. Це потрібно розвивати», – резюмував Валентин Войтков.

Нагадаємо, останні вибори до ОТГ, за заявами експертів, стали найбруднішими з часів Революції Гідності.

Хто найвідповідальніший серед лідерів президентських рейтингів – за посиланням.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: