Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Костянтин Яриніч

Читать на русском
Поки нардеп Костянтин Яриніч провалив лише одну обіцянку, виконання ще дев'яти – під питанням.
Костянтин ЯринічСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв виборцям перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Костянтин Яриніч (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Яриніч був обраний до парламенту на виборах у листопаді 2014 за виборчим округом №99 (Кіровоградська область). Обіцянок у депутата за майже чотири роки каденції набралося небагато, загалом 14, провалена лише одна, ще чотири – виконані. Рівень відповідальності Яриніча становить 29%.

Єдина провалена обіцянка Яриніч була зафіксована в його передвиборчій програмі – сприяти фінансовій децентралізації. Ще в грудні 2014 року Верховна Рада ухвалила два законопроекти («Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин)»), які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україні. При цьому Яриніч за них не голосував, тому що його в парламенті не було.

З іншою програмною обіцянкою нардеп впорався – забезпечити пільги та компенсації учасникам антитерористичної операції та членам їхніх сімей. У парламенті Яриніч проголосував за три законопроекти, пов'язані з призначенням пенсій та соціальним захистом зазначеної категорії осіб.

Нардеп не забуває також про Кіровоградську область, за округом якої він був обраний. У 2016 році Яриніч пообіцяв сприяти реконструкції обласного художнього музею. «Я як народний депутат беру питання реконструкції художнього музею під особистий контроль. Зараз наша команда разом із керівництвом художнього закладу готує депутатські запити з приводу ситуації, що склалася, до відповідних органів», – заявив депутат. Виконання обіцянки Яриніч не став відкладати в довгий ящик, уже за кілька місяців відбулася нарада з мистецтвознавцями, працівниками музею та відповідальними представниками обласної адміністрації. Також об'єкт був включений до програми інвестицій. Крім того, з ініціативи Яриніча на фасаді будівлі з'явився мурал.

того ж року Яриніч взявся за лікарні області та пообіцяв сприяти скасуванню нормативних актів, якими передбачається скорочення лікарняних ліжок. Скорочення було передбачене на 25%, що нардеп назвав «необґрунтованим і поспішним рішенням». «Як народний депутат, представник громади області та медичної спільноти в парламенті, робитиме все від мене залежне, щоб донести питання до урядовців, щоб знайти консенсусні рішення», – зазначив він. Обіцянку Яриніч виконав і звертався до Міністерства охорони здоров'я з цього питання, однак наказ за кількістю лікарняних ліжок усе одно діє.

До кінця своєї каденції Яринічу потрібно виконати ще дев'ять обіцянок, зокрема чотири з них – програмні, а ще чотири – не належать до компетенції народного депутата. Серед останніх – обіцянка відкрити в містах Олександрія, Бобринець та Голованівськ аптечні пункти, де за рецептом можна буде купувати сильнодіючі знеболюючі, а також сприяти вирішенню проблемних питань залізничного сполучення між Києвом і Кропивницьким.

Відзначимо, що якщо для виконання трьох програмних обіцянок Яриніч уже зробив певні зусилля, то обіцянку сприяти встановленню на об'єктах соціальної сфери котелень, що використовують альтернативні види палива, поки під загрозою. За кілька років парламентар не вніс жодної відповідної законодавчої ініціативи.

Останню обіцянку Яриніч дав 5 січня, пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб на реконструкцію набережної в Кропивницькому були виділені кошти. «Зі свого боку докладу максимум зусиль, щоб реконструкція набережної була підкріплена відповідним бюджетним фінансуванням і максимально базувалася на побажаннях наших жителів», – зазначив депутат. Поки жодних кроків для виконання цієї обіцянки він не зробив.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: