Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Абдуллін

Читать на русском
Всі виконані та провалені обіцянки Абдулліна стосуються передвиборчої програми партії Батьківщина. За рік до виборів нардепу належить виконати майже половину своїх зобов'язань.
Олександр АбдуллінСлово і Діло

За рік до виборів ми підбиваємо підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й дивимося, як кожен окремий народний депутат виконував те, що обіцяв виборцям до отримання мандату і під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності одного з народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Почати ми вирішили з нардепа Олександра Абдулліна, який стоїть першим у списку за алфавітним порядком.

Отже, народний депутат України, член фракції ВО «Батьківщина», член комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Олександр Абдуллін за час своєї каденції дав 35 обіцянок, з яких 11 виконав, а 7 – провалив. Ще 17 запевнень нардеп має встигнути виконати або остаточно провалити протягом року. Зараз рівень відповідальності Абдулліна становить 31%.

Олександр АбдуллінНародний депутат України

Дивно, але абсолютно всі виконані та провалені обіцянки Абдулліна за останні 4 роки є передвиборчими й були записані в програмі партії «Батьківщина». З того, що вдалося, нардеп зміг втілити в життя обіцянки, які стосуються північного сусіда України.

«Запровадити власні санкції проти Росії, домогтися визнання її країною-агресором і спонсором тероризму, «ДНР», «ЛНР» – терористичними організаціями», – записано в передвиборчій програмі ВО «Батьківщина».

За запровадження дзеркальних санкцій проти Росії Верховна Рада голосувала наприкінці 2015 року й Абдуллін підтримав це рішення. Також нардеп голосував за закон про деокупацію Донбасу, ухвалений у січні 2018 року, де, зокрема, йшлося про визнання РФ державою-агресором.

Партійну обіцянку домагатися ухвалення закону про проведення виборів до Верховної Ради за пропорційною системою за відкритими списками Абдуллін підтримав своїм голосом, коли парламент ухвалив за основу проект Виборчого кодексу України. Законом запроваджується механізм обрання народних депутатів до Ради за системою відкритих пропорційних списків.

Олександр АбдуллінНародний депутат України
Абдуллін обіцяє добитися визнання Росії державою-агресоромСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Обіцянку домогтися скасування недоторканності суддів Абдуллін разом з однопартійцями виконав, підтримавши в 2016 році зміни до Конституції в частині правосуддя. Також нардеп голосував за два законопроекти, які відповідають передвиборчій обіцянці партії зобов'язати чиновників і депутатів декларувати не лише доходи, але й витрати.

Крім того, Абдуллін виконав обіцянку провести переатестацію та скоротити чисельність працівників держорганів,підтримавши законопроект «Про держслужбу», який передбачав скорочення кількості держчиновників і підвищення зарплати тим, хто залишиться.

Вдалося нардепу виконати програмні обіцянки, що стосуються люстрації.

«Ухвалити закон про люстрацію та створити незалежну Державну люстраційну комісію. Заборонити обіймати державні посади тим керівникам і депутатам, які працювали на режим Януковича, голосували за диктаторські закони 16 січня, були запідозрені в корупції», – записано в передвиборчій програмі «Батьківщини». Під час голосування в Раді відповідних законопроектів Абдуллін підтримав їх.

Якщо придивитися до провалених обіцянок нардепа, то більшість із них виявляться популістськими. У програмі «Батьківщини» є запевнення передбачити законом створення при кожному відомстві незалежної громадської ради з правом блокувального голосу. Однак фракція «Батьківщини» не зареєструвала жодного законодавчого акту на цю тему.

Олександр АбдуллінНародний депутат України
Абдуллін пообіцяв, що судді місцевих судів будуть обиратися народомСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Втім, як і не було зареєстровано жодної законодавчої ініціативи про обрання суддів громадою, що також записано як обіцянка в програмі партії. Намір впровадити механізм обрання суддів до місцевих судів громадою поки не був реалізований. До того ж із 19 нардепів «Батьківщини» 13, у тому числі й Абдуллін, проголосували «за» внесення змін до Конституції, які передбачають призначення суддів президентом України за поданням Вищої ради правосуддя.

Цими ж змінами була провалена ще одна програмна обіцянка «Батьківщини» – про запровадження механізму приватного обвинувачення, коли громадяни мають право вести запис свого спілкування з чиновниками й звертатися безпосередньо до суду для притягнення їх до відповідальності за зловживання. Однак з ухваленням змін до Конституції в частині правосуддя в Україні взагалі зникла процедура приватного обвинувачення. А інтереси звинувачення представляє лише адвокат.

Ще одній гучній обіцянці – запустити програму з повернення Криму до складу України – ми надали статус «не виконано», оскільки розробка стратегії повернення окупованого півострова належить до повноважень виконавчої влади.

Олександр АбдуллінНародний депутат України
Абдуллін пообіцяв домогтись скасування недоторканості президентаСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Що стосується провалених обіцянок відкрити мережу «універсамів адміністративних послуг», щоб громадянин в одному місці, без черг, міг отримати повний пакет послуг від держави, а також надати бійцям АТО статус учасників бойових дій, то під час голосування відповідних законопроектів нардепа Абдулліна не було в сесійній залі.

У найближчий рік нардепу належить виконати ще 17 обіцянок, а це майже половина з усіх, які він дав. Можливо, протягом року «Батьківщина» не підтримає урядовий законопроект про легалізацію азартних ігор, як обіцяв Абдуллін. Також, можливо, Абдуллін доб'ється скасування недоторканності президента та нардепів. А ще він запевнив, що зменшить кількість наявних податків і змусить Росію компенсувати збитки від окупації Криму.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-якого політика, скориставшись нашою відео-інструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією Слова і Діла. Почитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: