Підсумки квітня: які обіцянки встигли виконати політики

Читать на русском
Слово і Діло розбиралось, як політики виконували свої квітневі обіцянки. З ними впоралися Тимошенко та Пашинський.
Слово і Діло

На початку місяця ми традиційно відстежили обіцянки, які політики мали виконати в квітні. І ось «момент розплати» прийшов– час підбивати підсумки. «Слово і Діло» розбиралось, як політики впоралися зі своїми квітневими обіцянками (відразу скажемо – не дуже добре).

Важливу обіцянку провалив спікер Верховної Ради Андрій Парубій: він говорив, що закон про створення Антикорупційного суду буде ухвалений до початку травня. Однак укластися в терміни вже ніяк не виходить. Останній пленарний день Ради цього місяця був 20 квітня, станом на цю дату законопроект не розглядався. Наступне пленарне засідання відбудеться лише 15 травня. «За моїм попереднім, підкреслюю, попереднім прогнозом, ми в травні зможемо перейти до розгляду та ухвалення рішення про Антикорупційний суд. Максимум – це може бути перший тиждень червня. Але я передбачаю й бачу, що ми можемо зробити це в травні, й таким чином, це питання не осені, і навіть не літа, це питання найближчих тижнів», – дав уже нову обіцянку Парубій.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко не впорався зі своєю обіцянкою до середини квітня зробити перерахунок пенсій військовим пенсіонерам. 11 квітня чиновник заявив, що пенсії будуть перераховані до 1 травня. Наступного дня Розенко повідомив, що в повному обсязі довідки про перерахунок пенсій надійшли лише від Національної гвардії України, Міністерства оборони та від МВС. Таким чином, до середини місяця процес не завершився.

А кияни в травні не побачать облаштований Парк партизанської слави. Минулого року мер Віталій Кличко обіцяв, що в парку проведуть ландшафтні роботи, влаштують полив зелених зон, встановлять освітлення та підземні сміттєві баки. Крім того, в парку мали з'явитися громадський туалет і новий бюветний павільйон. «Слово і Діло» 24 квітня перевірило перебіг реконструкції й з'ясувалося, що в центральній частині парку лише почали укладати нові пішохідні доріжки й висадили ялини. Всі інші роботи перебувають на початковому етапі й до травня не завершаться.

Ще не випала нагода Олегу Медуниці виконати свою обіцянку. В лютому народний депутат заявив, що фракція «Народного фронту» підтримає запропонований президентом склад Центральної виборчої комісії. Однак Рада ще не розглядала це питання. Те саме стосується й обіцянки Юлії Тимошенко підтримати ухвалення законопроекту №7403-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій із вивезення за межі митної території України олійних культур».

Зате лідер фракції «Батьківщини» виконала іншу обіцянку – подати проект бюджетної резолюції, якщо Кабінет міністрів цього не зробить до 9 квітня. Оскільки уряд до зазначеної дати проект не представив, Тимошенко 16 квітня повідомила, що її фракція підготувала відповідний документ. Кабмін свою резолюцію схвалив лише 18 квітня.

Хто з політиків наобіцяв більше за всіх у квітніПрем'єр Володимир Гройсман дав у квітні 14 нових обіцянок, а нардеп Олег Ляшко – 6. Усі вони стосуються можливої перемоги на виборах.

Працює над своєю обіцянкою нардеп Мустафа Найєм. У березні він заявив, що звернеться до Конституційного суду з приводу незаконного призначення Людмили Денісової на посаду омбудсмена. «Як ми й обіцяли, ми зараз готуємо конституційне подання до Конституційного суду України, в якому викладемо всі ті порушення, які зараз перерахували мої колеги. Наступного пленарного тижня ми вже почнемо збір підписів. Зараз готується це подання, і я сподіваюся, що знайдеться 45 наших колег в залі, разом з якими ми звернемося до КСУ», – повідомив Найєм 17 квітня.

Фракція «Народного фронту», як і обіцяв Сергій Пашинський, підтримала в першому читанні законопроект про національну безпеку. Крім того, «за» проголосував і сам Пашинський.

Поки незрозуміло, що з обіцянкою прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Глава уряду говорив, що з квітня мобільні групи перевірятимуть області на використання коштів державного бюджету. «З квітня починаємо перевірки областей на використання державних ресурсів. «Критика» – це м'яке слово, яке я можу застосувати до якості виконання завдань на місцях», – сказав прем'єр. «Слово і Діло» зараз уточнює інформацію, чи були ухвалені якісь рішення, щоб виконати цю обіцянку.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» зібрало обіцянки Кабінету міністрів України за березень.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: