Парламентські вибори-2019: стали відомі результати соцопитування

Читать на русском

Якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі, то найбільше голосів виборців отримали б партії Батьківщина, Опозиційний блок, Громадянська позиція та Слуга народу.

Якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі, то найбільше голосів виборців отримали б партії «Батьківщина», «Опозиційний блок», «Громадянська позиція» та «Слуга народу».

Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», передає «Слово і Діло».

Підготовка до виборів: що пропонують у МВС та що за цим приховано?У МВС ініціювали законопроект про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Напередодні Аваков запропонував змінити форму держустрою та позбавити частини повноважень президента. З чим пов’язані такі ініціативи, розбирались експерти.

Так, за «Батьківщину» готові віддати голоси 9,2% опитаних, «Опозиційний блок» – 6,1%, за «Громадянську позицію» – 5,7%, за партію «Слуга народу» Володимира Зеленського – 5,9%. За Радикальну партію готові голосувати 4,9%, за партію «За життя» – 4,7%, за БПП – 4,5% й за «Самопоміч» – 3,1%. Підтримати «Свободу» готові лише 2,3% виборців.   Водночас серед тих, хто має намір голосувати й визначився з вибором, за «Батьківщину» проголосували б 15,6%, «Громадянську позицію» – 9,7%, «Опозиційний блок» – 9,6%, партію «Слуга народу» – 9%. За партії «За життя», Радикальну партію, БПП готові віддати голоси приблизно 8% виборців, за «Самопоміч» – 5%. Найближчі до подолання прохідного бар'єру партії «Свобода» (4%), Аграрна партія (3%) та УКРОП (2%).

При цьому 20,3% заявили, що не пішли б голосувати, а 17,4% не змогли відповісти, за кого віддали б свій голос. Відзначається, що найчастіше мотивом вибору політичної сили опитані називали підтримку соціально-економічних ініціатив партії.   Виходячи із симпатій до лідера обирають 17%, за ідеологічними принципами – 11%.

Опитування проводилося 10-22 квітня. Участь у дослідженні шляхом формалізованого інтерв'ю (face-to-face) взяли 6 тисяч респондентів віком від 18 років. Помилка репрезентативності становить не більш ніж 1,5%.

Відзначимо також, що за результатами соцопитування, яке проводили рік тому, на парламентських виборах у разі їх проведення найближчим часом українці підтримали б ВО «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка» та «Громадянську позицію».

Раніше стало відомо, що більшість українців виступають за те, що окуповані території Донецької та Луганської областей мають повернутися до своїх областей на колишніх умовах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: