Суспільні настрої та проблема №1 для українців: що засвідчила соціологія?

Читать на русском
Михайло Басарабполітолог
Валентин Войтковполітолог

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 75% опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у неправильному напрямку, 14% – висловлюють протилежну думку, 11% – вагаються з оцінками в цьому питанні. Відносно менше песимізму в цьому питанні висловлюють мешканці Києва та Подільського кластеру (Вінницька та Хмельницька області), найвищий рівень критики – в регіонах півдня та сходу. При цьому припинення військових дій на сході України та посилення боротьби з корупцією – два основні очікування від майбутнього президента.

Політолог Михайло Басараб вважає, що в цій соціології групи «Рейтинг» головне – не показники електоральної підтримки, ключовий сенс зовсім в іншому.

Не «рошеном» єдиним. Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президентаДо президентських виборів в Україні залишився рік. Слово і Діло аналізує, як виконував обіцянки нинішній глава держави Петро Порошенко.

«Попри старання верховного головнокомандувача та реваншистів, війна з Росією остаточно й виразно стає проблемою номер один для українців. І це пріоритет для наступного президента. Тут варто сказати, що ми здорова й мудра нація – бачимо головне», – написав політолог на своїй сторінці в Facebook.

Також за неповний рік помітно зріс запит на сильного лідера, якому пробачать навіть авторитаризм заради наведення ладу, зазначив експерт.

«Це закономірна реакція суспільства на байдужість влади, корупцію та політичні чвари. Інакше й бути не могло. Про це чинного главу України достатньо попереджали», – підкреслив він.

Політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков також відзначив, що на сьогодні запит номер один українців пов'язаний із війною.

«Більшість людей (67%) втомилися від війни та новин із фронту, а очікують, що новий президент припинить військові дії на сході України», – написав він у Facebook.

Щодо суспільних настроїв, то, на його переконання, це соціологічне опитування чітко показує, що більшість людей втомилися від бедламу в політиці й перебувають у пошуку «нових».

«46% опитаних шукатимуть альтернативу серед нових партій, а в 2014 році таких було 28%. При цьому 45% за жодних умов не голосуватимуть за Петра Порошенка. А найбільше довіряють Вакарчуку та Зеленському», – уточнив експерт.

Він звернув увагу на те, що більшість людей шукають «сильну руку» й готові відмовитися від частини свобод в обмін на «порядок» – 70% проти 63% у 2017 році.

Більшість людей втомилися від бідності. Майже для половини опитаних головним мотивом голосування за партію будуть її соціально-економічні ініціативи, лише для 17% – особисті симпатії, для 11% – її ідеологічні засади, додав фахівець.

Склянка наполовину повна/порожня. Скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів?Скільки обіцянок ще має виконати президент за рік до виборів та чи вдалося Порошенку зробити так, щоб українці почали жити по-новому.

«Серед позитивних аспектів можна виділити те, що повільно, але зростає частка тих, хто вірить, що люди мають брати на себе відповідальність за власне життя та добробут, і зменшується частка умовних патерналістів. Такий собі вибухонебезпечний мікс зі страхів, стереотипів і надій», – резюмував Валентин Войтков.

Згідно із соцопитуванням, Петро Порошенко не потрапив до топ-3 президентського рейтингу. Лідируючі позиції в президентському рейтингу має голова «Батьківщини» Юлії Тимошенко.

Якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі, то серед лідерів були б «Батьківщина», «Опоблок», «Громадянська позиція» та «Слуга народу».

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на нашій інфографіці.

Також аналітики порталу з’ясували, скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: