Склянка наполовину повна/порожня. Скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів?

Читать на русском

До чергових виборів президента України залишився рівно рік. Ми вирішили, що це вагомий привід підбити підсумки: що з обіцяного вдалося втілити в життя чинному президенту Петру Порошенку на своїй посаді.

«Слово і Діло» пропонує розділити його обіцянки на три умовні групи:

передвиборчі, які були записані в програмі кандидата в президенти України Петра Порошенка «Жити по-новому!»;

обіцянки з передвиборчої риторики, які пролунали з вуст Петра Олексійовича в запалі передвиборчих перегонів, у тому числі й перед телекамерами;

його обіцянки на посаді президента з літа 2014 року до 26 березня 2018 року.

Отже, загальний рівень виконання обіцянок президентом України Петром Порошенком на сьогодні становить 42%. Загалом у трьох перелічених іпостасях він дав 265 обіцянок, з яких виконав 111, а 66 – провалив. Варто відзначити, що 33% обіцянок досі перебувають у процесі виконання, тож протягом року президент може встигнути як виконати частину з них, так і провалити.

Детальніше – на інфографіці.

З 19 запевнень, які ми знайшли в передвиборчій програмі кандидата в президенти Петра Порошенка «Жити по-новому», на сьогодні виконано 48% обіцяного. Це досить високий показник. Серед провалених – 26% обіцянок, ще стільки ж Порошенко має виконати.

Все ще в процесі виконання перебуває, наприклад, обіцянка забезпечити деескалацію конфлікту з Росією, уникнути війни та зберегти мир за умови збереження територіальної цілісності України. Провалені запевнення в тому, що Порошенко, ставши президентом, перекриє всі офшори, в першу чергу зареєструє закон про опозицію й проведе парламентські вибори 2014 року вже за відкритими списками. Виконані, зокрема, обіцянки збільшити витрати на боєздатність і модернізацію армії, зменшити кількість і ставки податків, проводити вибори мерів у два тури.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв досягнути енергонезалежності за 2 рокиСказано 10 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Якщо ж говорити про передвиборчу риторику, то тут показники значно нижчі. З двадцяти обіцянок у життя втілилася лише п'ята частина сказаного. Напрошується висновок: рішення про те, чи варто голосувати за того чи іншого кандидата, слід ухвалювати лише після того, як ЦВК оприлюднить його передвиборну програму, а солодкі промови слухати сенсу немає.

Ставши президентом, Порошенко не зміг продати весь свій бізнес (крім «5 каналу»). Також у 2014 році він запевняв, що через два роки Україна досягне енергетичної незалежності. Сьогодні те ж саме говорить чинний прем'єр-міністр. Фантастичною сьогодні здається обіцянка домогтися курсу не вище 10 гривень за долар. Проте щодо військових багато обіцянок Порошенко виконав: збільшив чисельність української армії, а також домігся того, що в АТО немає солдатів термінової служби, а лише контрактники та добровольці.

Найбільше обіцянок Порошенко дав уже як президент Україн загалом 226 запевнень, з яких 98 виконав, а 51 – провалив.

Президент України Петро Порошенко, наприклад, не зміг, як обіцяв, знайти оптимальні шляхи розблокування поставок вугілля з ОРДЛО й українські шахти так і залишилися у «власності» бойовиків. З того, що вдалося, – президент заявив, що Януковича судитимуть заочно. І все ще в процесі виконання перебуває обіцянка Порошенка повернути Україні Донбас.

Що показав президентський рейтинг та яким буде рік до виборів, читайте в нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: