Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 29 березня до 25 квітня

Читать на русском

Цього місяця Кабінет міністрів України активізувався й виконував обіцянки краще, ніж минулого, а провалив лише дві. Топ-темами місяця були національна безпека (23% обіцянок), соціальний захист та охорона здоров'я (18%), трохи відійшли на другий план теми інфраструктури та економіки (по 16%).

Традиційно багато обіцяє прем'єр-міністр Володимир Гройсман. 13 квітня він анонсував, що в середині травня відбудеться публічний звіт щодо перевірки відремонтованих доріг. Крім того, цього року прем'єр пообіцяв відремонтувати дорогу Київ-Біла Церква.

Активно обговорювалася минулого тижня тема бюджетної резолюції. Гройсман заявив, що звернеться до Верховної Ради з ініціативою ухвалити трирічну бюджетну резолюцію. «Це означає, що вся країна буде більш стабільно дивитися в майбутнє на три роки. Щоб ми розуміли, які будуть макроекономічні показники, що ми плануємо за зростанням економіки тощо», – зазначив прем'єр. Якщо парламент не погодиться, то в Кабміні планують представити на схвалення річну резолюцію.

Виконав прем'єр обіцянку, яка стосувалася не менш важливої та суперечливої теми – ціни на газ. Улітку минулого року Гройсман сказав, що ціна не буде підвищуватися на період опалювального сезону 2017/2018. За його словами, об'єктивних причин для цього немає. У вересні уряд ухвалив рішення, яким переніс термін оприлюднення ціни на газ для населення на рівні імпортного паритету в період із 1 жовтня 2017 року до 31 березня 2018 року. Таким чином, ціна для споживачів збереглася на рівні 6957,9 гривні за тисячу кубометрів.

Багато наобіцяв цього місяця міністр оборони Степан Полторак. 13 квітня міністр відвідав полігон «Широкий Лан» у Миколаївській області та дав низку обіцянок щодо його модернізації. «В першу чергу ми плануємо побудувати бригадний комплекс і завершити його в кінці осені. До комплексу будуть включені не лише казарми, а й велика їдальня – на 2,5 тисячі осіб, де харчуватимуться не лише ті, хто проживає в казармах, а й ті, хто перебуватиме в новому стаціонарному наметовому містечку, яке також буде збудоване з урахуванням потреб військових, своєю інфраструктурою, водопостачанням. Також тут буде збудована спортивна база, де могли б займатися як узимку, так і влітку. Крім цього, буде збудована сучасна база відпочинку для військовослужбовців-контрактників і для офіцерів, пошта, магазини, кафе, медична частина», – розповів міністр.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян обіцянки давав довгострокові й щодо його сімейного життя. Нагадаємо, минулого тижня дружина Омеляна Світлана Бевза народила в США дочку. Міністр обіцяв у декларації за 2018 рік вказати витрати на пологи в США: «Вартість перебування в Штатах для нас фактично становить оренду 30-метрової квартири й харчування, що буде зазначено в моїй декларації за 2018 рік». А тим, хто обурювався, чому дитина міністра народилася в іншій країні, Омелян пообіцяв, що його діти ходитимуть до школи, житимуть і працюватимуть в Україні.

Кілька обіцянок щодо пенсій дав міністр соціальної політики Андрій Рева. Зокрема, він запевнив, що в найближчі десять років пенсійний вік українцям не піднімуть.

Лілія Гриневич 20 квітня пообіцяла, що має намір запровадити розподіл місць у школі шляхом жеребкування. «Жеребкуванням вирішуватиметься, хто потрапить на вільні місця, тобто жеребкування застосовуватиметься лише за наявності вільних місць і в присутності батьків», – заявила голова Міносвіти.

Детальніше – в дайджесті.

Нагадаємо, які обіцянки давали міністри місяць тому, можна дізнатися в нашому дайджесті за березень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: