Як працюють міністри Гройсмана? Дайджест обіцянок Кабміну з 1 до 28 березня

Читать на русском

У березні міністри були не такими активними, як у лютому, проте давали адресні й конкретні обіцянки. За місяць в уряді озвучили 31 нове запевнення, встигли виконати 4 й стільки ж провалити. Найбільше березневих планів і обіцянок чиновники дали в другій половині місяця. В основному наміри стосувалися розвитку інфраструктури (28%), охорони здоров'я та соціального захисту (23%), а також економіки (13%).

Традиційно найбільше наобіцяв прем'єр-міністр Володимир Гройсман. У середині березня він заявив, що Кабмін припинить дію програми економічного співробітництва України та Росії на 2011-2020 роки, й буквально через п'ять днів виконав свою обіцянку.

Також прем'єр пообіцяв, що до кінця 2018 року завершить процес передачі землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів у комунальну власність об'єднаних територіальних громад.

«Я обіцяв, що ми це зробимо, й зараз можемо підтвердити, що до кінця року цей процес буде завершений», – сказав Гройсман.

Наприкінці березня він заявив, що з квітня мобільні групи перевірятимуть області на використання коштів із держбюджету.

«З квітня починаємо перевірки областей на використання державних ресурсів. «Критика» – це м'яке слово, яким я можу охарактеризувати якість роботи на місцях», – написав прем'єр у Twitter.

А ще Гройсман пообіцяв, що на будівництво доріг за 5 років буде направлено не менш ніж 300 мільярдів гривень, і мав намір внести до Ради законопроект про створення чорного списку підрядних організацій, які неякісно виконали дорожні роботи. «Ми його подамо до парламенту. Думаю, швидкого ухвалимо. Про чорний список підрядних організацій», – пообіцяв він.

Трохи менше цього місяця думав про дороги міністр інфраструктури Володимир Омелян, для якого березень видався дуже плідним. Міністр, хоч і з другої спроби, але все ж привів лоукостер Ryanair в Україну. На початку березня Омелян заявив, що контракт з авіакомпанією буде підписаний у 2018 році, а вже до кінця місяця аеропорти «Бориспіль» і «Львів» оформили договір із бюджетним перевізником. Якщо все піде за планом, то Ryanair почне виконувати рейси в Україну з 6 європейських країн наприкінці жовтня 2018 року.

А що стосується обіцяного Омеляном початку роботи українського авіаперевізника SkyUp, то тут міністр трохи не вгалав із термінами. На прес-конференції він заявляв, що українська компанія почне роботу в березні 2018 року, хоча на сайті SkyUp зазначено, що компанія планує перші польоти з квітня 2018 року.

Ще Омелян заявив, що держава в 2018 році планує направити 90 млрд грн капітальних вкладень в усі сфери інфраструктури.

«Цього року ми витратимо близько 90 мільярдів гривень – власне, капітальні вкладення в усі сфери. Це величезні цифри. В 2016 році я був обмежений кількома мільярдами на всю Україну й ми обмежувалися фактично тисячею кілометрів автодоріг для ремонту. Все решта – це був ямковий ремонт. Цьогоріч ми вже від нього відійшли», – заявив Омелян.

Будівництво доріг: Гройсман провалив обіцянку ухвалити нові нормативи до 5 березняКабінет міністрів України на початку березня так і не прийняв нові нормативи по будівництву доріг.

Якщо в лютому обіцянка Омеляна про те, що в Україні обов'язково з'явиться Hyperloop, підірвала українські соцмережі іронією, то в березні міністр підтвердив свій намір: «Hyperloop буде обов'язково, але це більш тривала історія». З довгострокових проектів Омелян обіцяв, що в Україні з'являться 10 надсучасних літаків, і те, що один із портів орендуватиме гонконзька компанія.

Також відзначимо, що Омелян впорався з обіцянкою, яку ми розмістили в календарі «Слова і Діла» в березні. Міністр заявив, що роботи з днопоглиблення порту «Південний» будуть завершені до кінця березня 2018 року й цей проект був реалізований.

Міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак заявив, що має намір залучити Мінприроди до судового позову німецьких екологів проти «Газпрому» та «Північного потоку-2».

«Вони через суд домагатимуться заборони будівництва «Північного потоку-2», – написав міністр у Facebook.

Цікава обіцянка міністра освіти Лілії Гриневич стосується всіх цьогорічних першокласників.

«Маю маленьку перемогу для нас – усі перші класи, що прийдуть навчатися 1 вересня 2018 року, отримають безкоштовні набори LEGO. Перша вантажівка з наборами для 100 пілотних шкіл уже виїхала з Данії й до кінця місяця, якщо все буде добре, має прибути до Києва. Уявіть собі, кожна школа – і в містах-мільйонниках, і в горах, і на лінії зіткнення, і в селах – отримає набори LEGO «Шість цеглинок» та LEGO Play Box. Є, звичайно, процедурні проблеми. Доставка планується протягом 2018-2019 року. В принципі, більшість наборів мають бути до 1 вересня, але доставки здійснюватимуться й протягом навчального року – це пов’язано з виробничими можливостями. Реальність завжди недосконала, особливо коли плануєш забезпечити всі перші класи майже 17 тисяч шкіл», – написала Гриневич на своїй сторінці в Facebook.

Є нові обіцянки й щодо медичної реформи. Як відомо, ми вже можемо обрати сімейного лікаря й укласти з ним договір. А для того, щоб лікар почав отримувати гроші за кожного свого пацієнта, має розпочати роботу Національна служба здоров'я. За словами в. о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун, ця структура почне роботу із середини 2018 року.

Міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв у 2018 році повністю забезпечити людей з інвалідністю візками й усіма іншими протезно-ортопедичними виробами, а Петренко запевнив, що найближчими тижнями Мін'юст внесе до Верховної Ради ще один законопроект про аліменти.

Детальніше – в нашрму дайджесті.

Які обіцянки давали міністри місяць тому, можна дізнатися в нашому дайджесті за лютий.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: