Вибори-2019: технічна місія Гройсмана та завершення прем’єрства

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

У Гройсмана немає президентського рейтингу. Скоріш за все, він піде одним із представників партійного списку або БПП, або новоствореної політичної сили, якщо буде електоральна доцільність.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла засновниця компанії SIC Group Ukrainе, політтехнолог Катерина Одарченко, оцінюючи прем’єрство Володимира Гройсмана та його участь у майбутніх виборах.

«Участь у президентських виборах Гройсмана можлива, але лише технічна. Це означає, що йому потрібно буде відволікати увагу або показувати, що він несе окрему відповідальність від президента. Умовно кажучи, що мінуси, які суспільство бачить у роботі Кабміну, пов’язані з Гройсманом, а не з президентом», – зазначила Одарченко.

Два роки уряду Гройсмана: як Кабмін виконує свої обіцянкиРівно два роки виповнилося відтоді, як почав роботу уряд Гройсмана. Ми вирішили порівняти між собою два роки правління міністрів Гройсмана й подивитися, наскільки змінився рівень відповідальності Кабміну.

З іншого боку, слід розуміти, що Гройсман немає ані політичної, ані фінансової «подушки безпеки», щоб повністю відокремлюватися від президентської групи, додала політтехнолог.

«Гройсман є представником так званої вінницької еліти. Всі розмови про те, що він може піти у відставку, повністю Кабмін піде у відставку й займеться передвиборчою компанією, не мають жодного відгуку в першу чергу на ринку. Таких запитів немає», – уточнила вона.

На її переконання, краще підтримати вже якогось нового політичного лідера, що буде цікавішим.

Політтехнолог звернула увагу, що дійсно мають місце певні скандали довкола Супрун і Насалика.

«Перед виборами можливі перестановки в низці міністерств. Але зараз комплексне політичне перезавантаження не має сенсу. В нас є квотність у парламенті. Парламент ставить своїх віце-прем’єрів, міністрів. Усе це чітко прослідковується. Або ж на такі посади, як, наприклад, міністр охорони здоров’я, навмисно ставлять таких технократів або в. о., які не несуть політичної відповідальності. Якщо зараз змінювати Кабмін та прем’єра, то чи зміниться якість? Ні. Квоти ті самі, парламент – той самий», – пояснила вона.

«Електоральний сенс це матиме безпосередньо перед самими президентськими виборами, щоб таким чином показати, що парламент поганий і не може спільно працювати з Кабміном. Відповідно, потрібно підтримати президента, адже він зможе вирішити ці проблеми», – резюмувала Катерина Одарченко.

Наприкінці 2017 року Гройсман пообіцяв не йти в президенти.

За даними «Слова і Діла», ще 27 лютого 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що планує брати участь у наступних парламентських виборах у 2019 році.

Детальніше про те, як Кабмін виконує свої обіцянки, – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: