Чому Коломойський відкрито назвав Тимошенко фаворитом президентських перегонів?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

По-перше, це вже публічна заява топ-олігарха, яка говорить про декілька моментів. Передусім Коломойський фактично відзначив, що, на його думку, другий термін Порошенку не світить. Другий момент полягає в тому, що головним претендентом може стати Тимошенко.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи заяву Ігоря Коломойського, який назвав лідерку «Батьківщини» Юлію Тимошенко фаворитом майбутніх президентських перегонів.

«Фактично, з боку Коломойського це вже досить відвертий прямий натяк Банковій щодо тієї гри, яку веде АП проти нього. Річ у тім, що суд у Лондоні не просто так проходить, і Банкова начебто брала зобов'язання допомогти з тим, щоб активи Коломойського в Україні залишилися в цілості, але в підсумку говорять одне, а суди тривають. І на Заході, і в Україні», – зазначив Якубін.

Соцопитування КМІС і виконання обіцянок. Хто з лідерів електоральних рейтингів більш відповідальнийМи вирішили порівняти, чи збігається рівень підтримки політиків українцями з рівнем їхньої відповідальності.

Коломойський такою публічною заявою дав сигнал Банковій, що він готовий підтримати, можливо, й Тимошенко як кандидата з високими рейтингами, додав експерт.

Не виключено, що це спроба зруйнувати коло мовчання серед інших олігархів, припустив політолог.

«Коломойський, зробивши таку публічну заяву, виніс те, що обговорюється, образно кажучи, в олігархів на кухні», – уточнив він.

На його думку, Коломойський виніс це в публічну площину, намагаючись стимулювати інших учасників цього процесу до того, що вже час думати, на кого ставити.

«Тобто час диверсифікувати ризики й залишки олігархічного консенсусу, який був навколо Порошенка, ліквідувати й переходити до якогось нового консенсусу або навколо Тимошенко, або навколо інших кандидатів. Коломойський почав дискусію серед олігархів. Він озвучив те, що у великої частини олігархів, можливо, на думці», – підкреслив експерт.

Практично відразу після цього пішла активізація Онищенка із записами проти Порошенка, звернув увагу Якубін.

«Були й фотографії Онищенка з Коломойським. Якийсь зв'язок тут є. І подальші записи, які з'являтимуться, лише посилюватимуть інформаційний тиск на Банкову, на рейтинги Порошенка», – додав політолог.

На його думку, олігархічний клас фактично заходить до зони турбулентності.

Перед Майданом Коломойський був одним із тих, хто переорієнтувався на підтримку частини політиків, які виходили на Євромайдан. Зараз Коломойський намагається зробити схожу ситуацію, пояснив він.

Не «рошеном» єдиним. Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президентаДо президентських виборів в Україні залишився рік. Слово і Діло аналізує, як виконував обіцянки нинішній глава держави Петро Порошенко.

«Коломойський показує, що він готовий вступати в комунікацію з іншими кандидатами. Він назвав зараз Тимошенко, але це не обов'язково вона. Він міг спеціально назвати Тимошенко, розуміючи, що для Порошенка це дійсно великий подразник. І Коломойського почують. Залишилося менш ніж рік до виборів. Багато олігархів, імовірно, вже задаються питанням, на кого ставити», – резюмував Олексій Якубін.

Детальніше про те, хто з лідерів електоральних рейтингів більш відповідальний, – за посиланням.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: