Підготовка до виборів: як ділять ЦВК?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

На порозі виборів використання ЦВК потрібне будь-якій провладній силі. Тому оновлення може відбутися, але основне питання полягатиме не лише в персоналіях і особистостях.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи новий склад ЦВК і заяву про те, що 12 кандидатів із 14 отримали позитивний висновок.

«У нашому випадку щодо кишеньковості ЦВК та обрання нових членів питання полягатиме не в персоналіях та особистостях, а в тому, наскільки сильно вони будуть афілійовані з певними політичними силами. В першу чергу це стосується БПП і НФ. Як правило, знаходять компроміс між головними політичними суб'єктами», – зазначив Петренко.

«Якщо раніше ЦВК формувалася з перевагою правлячих політичних сил і лише незначним представництвом опозиційних, то зараз головний розподіл іде не стільки між правлячими й опозиційними, скільки між БПП і НФ», – підкреслив він.

Проблемні призначення: як політики обіцяють вирішити резонансні кадрові питанняНовий склад ЦВК і звільнення Гонтаревої: як українські політики обіцяють вирішити кадрові питання.

Безумовно, щоб зберегти якусь пропорційність, будуть і представники парламентських опозиційних сил, додав політолог.

«Із тих кандидатур, що були подані, помітна чітка перевага в бік БПП і за вертикаллю президента Порошенка», – констатував Петренко.

Звичайно, представлений НФ, а також по одній людині від інших груп і фракцій парламенту, підкреслив він.

«Оновлення все ж відбудеться, але політична підконтрольність і прихильність конкретних людей за лінією БПП-НФ збережеться й буде очевидною», – пояснив експерт.

На його переконання, ЦВК дуже важлива владі, особливо з огляду на те, що технологія адміністративного ресурсу та якихось інших маніпуляцій досі застосовується.

«Тому мати контроль для влади важливо. Якщо ми хочемо отримати реально незалежну ЦВК, то потрібно змінювати всю політичну систему, яка існує сьогодні, з відокремленням ЦВК від політиків. Іти шляхом своєрідного створення технократичного органу», – резюмував Ігор Петренко.

Як політики обіцяють вирішити резонансні кадрові питання – на нашій інфографіці.

Список топ-чиновників, яких ніяк не призначать і не звільнять, – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: