Новий склад ЦВК: за ким залишився «контрольний пакет»?

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Річ у тім, що кількість внесених кандидатур не відповідає кількості вакантних місць членів ЦВК, термін повноважень яких сплив відповідно до закону.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков, оцінюючи оновлення складу ЦВК.

«Лише 13 членів ЦВК мали припинити свої повноваження, проте внесений список на 14 осіб. Крім того, не вирішене питання з представником «Опоблоку». «Опоблок» не запропонував кандидатуру, й це є єдиною причиною, чому не був представлений хоча б один кандидат у члени ЦВК від партії», – зазначив Биков.

На його думку, в кожному разі, вже судячи з того складу, який запропонували, складається стійке враження, що фактично відбувається поділ на двох.

«ЦВК, грубо кажучи, поділили на двох – БПП та НФ. Участь беруть і парламентські групи, а вони ж прямо або опосередковано, але співпрацюють з Банковою, й у разі потреби власними голосами підтримують законопроекти та пропозиції влади. Наприклад, «Воля народу», – підкреслив політолог.

Проблемні призначення: як політики обіцяють вирішити резонансні кадрові питанняНовий склад ЦВК і звільнення Гонтаревої: як українські політики обіцяють вирішити кадрові питання.

Він звернув увагу, що представлені чотири представники БПП, хоча якщо рахувати за кількістю від фракцій, то два мало бути від НФ і три – від БПП.

«Решта кандидатур мали бути розділені між іншими фракціями відповідно до обсягу їхнього представництва в парламенті», – уточнив експерт.

Все ще не заповнена опозиційна квота, навіть незважаючи на те, що внесли кандидата від «Батьківщини», додав він.

«На цій сесії питання ЦВК, напевно, закриють, оскільки вже необхідно готуватися до нових виборів, а члени ЦВК мають увійти в курс справи й повністю скласти план нових виборів», – резюмував Сергій Биков.

Повідомляється, що питання щодо кандидатури в ЦВК від «Опоблоку» узгоджується, загалом у списку 14 осіб.

Як політики обіцяють вирішити резонансні кадрові питання – в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: