Екс-командувач ВМС розповів, чому не захистили Крим

Читать на русском
Війська Збройних сил України (ЗСУ) в Криму в 2014 році були готові виконувати бойові завдання в разі запровадження воєнного стану.

Війська Збройних сил України (ЗСУ) в Криму в 2014 році були готові виконувати бойові завдання в разі запровадження воєнного стану.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив колишній командувач ВМС України Юрій Ільїн під час допиту через відеоконференцію в справі про державну зраду Віктора Януковича, передає «РБК-Україна».

Держзрада Януковича: які перспективи справи та в чому основний недолікУ Головній військовій прокуратурі заявили, що слідчі отримали офіційним шляхом від ООН фотокопію листа Віктора Януковича на адресу президента Росії. Перспективи справи та шанси почути вирок оцінили фахівці.

Зокрема, за його словами, на території Криму були розміщені й підготовлені до застосування дві батальйонно-тактичні групи, але лише за умови запровадження воєнного стану.

«Що стосується заяв про нездатність військ, дислокованих у Криму, виконувати завдання. Я не згоден із цим. На території Криму були розміщені й підготовлені до застосування дві батальйонно-тактичні групи, дислокувалися частини спеціального призначення, які могли виконувати завдання. Але лише за умови запровадження воєнного стану», – заявив він.

Свідок також зазначив, що Чорноморський флот РФ займав у той момент нейтральну позицію.

«Також у нас були частини спецпризначення. Ми у своїх звітах зазначали, що Чорноморський флот займав тоді нейтральну позицію», – додав Ільїн.

Нагадаємо, що Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Раніше суд долучив до справи про держзраду листи, в яких спецслужби попереджали колишнього президента України Віктора Януковича про загрози з боку Російської Федерації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: