Соціальне житло в Україні: що обіцяють голови ОДА

Читать на русском

Проблема з житлом в Україні вийшла на новий рівень. Якщо раніше безкоштовне житло було потрібне в основному дітям-сиротам і багатодітним сім'ям, то тепер до цієї категорії населення додалися внутрішньо переміщені особи, а також сім'ї учасників антитерористичної операції. «Слово і Діло» сьогодні аналізувало, як голови обладміністрацій забезпечують українців соціальним житлом.

Перші невдачі в цьому напрямку має голова Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз. Минулого року 107 сімей переселенців не отримали житло в Рубіжному. Будівництво будинку, яке мало завершитися до кінця року, затягнулося, ймовірно, до літа.

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Резніченко пообіцяв, що в 2018 році для черговиків Слобожанського побудують соціальне житло на 106 квартирСказано 14 серпня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Минулого місяця Гарбуз пообіцяв реконструювати гуртожиток для переселенців у Невському. «Пілотний проект (програми адаптації сімей ВПО – ред.) реалізується в селі Невське Кремінського району. За гроші обласного бюджету тут буде реконструйований гуртожиток для переселенців», – сказав голова ВЦА. Поки кошти на реконструкцію не виділялися.

Великі плани із забезпечення соціальним житлом у голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля. Ще в 2016 році чиновник обіцяв збудувати житловий будинок для бійців Служби безпеки України. Крім того, Бриль планує реалізувати кілька проектів для забезпечення житлом учасників антитерористичної операції. «Загалом, на наступний рік я поставив собі три завдання: створити центр реабілітації, збудувати житловий будинок для учасників бойових дій і ще один – для бійців СБУ», – сказав він.

Станом на жовтень 2017 року проектна документація для житла бійцям СБУ ще розроблялася. Щодо учасників АТО, то минулого року була виділена грошова компенсація сім'я загиблим військових. Також виділено 2,5 млн грн чотирьом інвалідам війни.

Має намір побудувати центри соціального житла для переселенців голова Одеської обладміністрації Максим Степанов. Щоправда, термінів реалізації не назвав. Минулого року житло в області отримали 50 дітей-сиріт, хоча спочатку Степанов говорив лише про 34.

У Донецькій області в 2017 році за програмою забезпечення житлом дітей-сиріт були виділені 87 квартир. «Цього року вже купили 87 квартир для дітей-сиріт за кошти обласного та місцевого бюджетів. Крім того, отримали гроші від держави – 22,5 мільйони гривень для придбання 6 приміщень для дитячих садків сімейного типу, а також 40 одиниць соціального житла для осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», – відзвітував Павло Жебрівський.

Ще в планах у Жебрівського в 2018 році облаштувати 38 квартир для переселенців у відреставрованому гуртожитку Мирнограда. Будуть 23 однокімнатних, 6 двокімнатних та 9 трикімнатних квартир. У рамках перепланування замінять віконні та дверні прорізи, утеплять горище, відремонтують дах, замінять систему опалення й встановлять пандуси.

Голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко в березні минулого року обіцяв завершити реалізацію проекту з будівництва гуртожитку для переселенців. Відкриття гуртожитку відбулося вже в червні. «Майже два роки тривала реалізація проекту зі створення комфортних умов для людей, які змушені були переселитися до нас зі сходу України. Хочу подякувати європейським партнерам за підтримку нашої держави у важкі часи. Ці кошти, а це більш ніж 600 тисяч євро, які Євросоюз виділив на реалізацію проекту, були надзвичайно необхідними не лише для нашої області, а й для нашої країни у вирішенні проблеми внутрішніх переселенців», – зазначив Кузьменко.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Німеччина надасть Україні грант у розмірі 9 млн євро на житло для внутрішньо переміщених осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: