Як політики обіцяють допомагати матерям-одиначкам та малозабезпеченим сім'ям

Читать на русском
Слово і Діло розбиралося, що політики обіцяють зробити для малозабезпечених сімей матерів-одиначок.
Слово і Діло

Міністр соціальної політики Андрій Рева відзначився новою заявою: за його словами, в Україні створений такий соціальний механізм, через який людям невигідно реєструвати шлюб. «При призначенні субсидії ти можеш уникнути врахування своїх доходів, якщо в тебе немає чоловіка, ти отримуєш допомогу як мати-одиначка, ти отримуєш державну соціальну допомогу», – сказав міністр.

Однак, якщо подивитися на суму, яку може отримати мати-одиначка в 2018 році, то вона не така вже й велика: з дитиною до 6 років можна максимально отримати 1492 гривні, з дитиною від 6 до 18 років – 1860 гривень, від 18 до 23 років – 1762 гривні (якщо дитина є студентом денної форми навчання в державному університеті).

Виплати малозабезпеченим сім'ям також не захмарні. Наприклад, сім'я з низьким доходом і дитиною до 6 років отримає близько 1,2 тисячі гривень, із дитиною від 6 до 18 років – близько 1,5 тисячі гривень. Кілька років уже не змінюється допомога при народженні дитини – 41 тисяча 280 гривень.

Тож середньостатистичній українській родині живеться непросто. «Слово і Діло» вирішило з'ясувати, як політики обіцяють допомагати сім'ям.

Рева минулого року обіцяв ініціювати зарахування матерям до пенсійного стажу період догляду за дитиною-інвалідом. «Роботи мами, яка доглядає за дитиною-інвалідом, має оплачуватися не у вигляді соціальної допомоги, а у вигляді зарплати, яку платитиме держава за виконання цієї соціальної функції», – вважає міністр. Але поки про свої успіхи в цьому напрямку не звітував.

Народні депутати на цю тему говорять небагато, обіцянки в основному закладені в передвиборчій програмі й перебувають у процесі виконання. Наприклад, Валентин Ничипоренко обіцяв продовжити соціальні програми в своєму виборчому окрузі, зокрема з допомоги багатодітним сім'ям. Ірина Констанкевич в 2016 році пообіцяла відстоювати збільшення виплат одиноким матерям і тим, які отримують державну допомогу на дітей. Гарантовану матеріальну допомогу одиноким матерям обіцяв Сергій Шахов. А Сергій Сажко в передвиборчій програмі пообіцяв захищати права багатодітних сімей.

Деякі нардепи пропонують адресну допомогу. Ігор Молоток у 2016 році пообіцяв допомогти зі збором одягу для бездомних та малозабезпечених мешканців Шостки. Через місяць «Слову і Ділу» повідомили, що депутат надав підтримку в організації збору одягу, а в його громадських приймальнях допомогу отримали також переселенці.

Олег Барна минулого року відвідав багатодітну сім'ю в селі Лосяч Тернопільської області. «З державних коштів надамо допомогу на завершення будинку сім'ї», – обіцяв Барна, хоча це й не належить до його компетенції. Незважаючи на це, в селищній раді нам повідомили, що за сприяння Барни з бюджету була виділена матеріальна допомога в розмірі 50 тисяч гривень.

Не впорався зі своєю обіцянкою Віктор Бондар. У своїй передвиборчій програмі він написав, що забезпечить безкоштовну вищу освіту для дітей із малозабезпечених сімей. За три роки жодної відповідної законодавчої ініціативи нардеп не вніс. Крім того, не голосував і за освітню реформу.

У Максима Курячого було бажання збільшити допомогу при народженні дитини. У листопаді минулого року він сказав, що до другого читання держбюджету-2018 внесе таку поправку. Під час розгляду законопроекту про бюджет 7 грудня Курячий дійсно з голосу вносив низку поправок, проте вони не стосувалися збільшення допомоги. Свою обіцянку депутат провалив.

Нагадаємо, Андрій Рева провалив обіцянку до кінця 2017 року подати до Верховної Ради законопроект про уніфікацію системи надання соціальної допомоги.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: