Утримання літніх батьків: запровадження аліментів та проблеми забезпечення

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Ініціатива Мінсоцполітики – абсолютно нормальна практика. Зараз нерідко, коли розпадаються сім'ї, батьки відмовляються утримувати дітей, тому передбачені аліменти. Так само й у цій ситуації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи ініціативу Мінсоцполітики зобов'язати українців платити аліменти на утримання літніх батьків.

«Це нормальна європейська практика, тому в цій ситуації нам потрібно дивитись, як це працює на Заході. Річ у тім, що в нас для реалізації цієї ініціативи, як, утім, і будь-якої іншої соціальної ініціативи, немає механізму контролю. Це видно на прикладі субсидій», – зазначив Гавриш.

За його словами, потрібно обов'язково створити чітку систему контролю.

«Щоб не було, як із субсидіями. Є випадки, що люди, яким вони взагалі не призначені, отримують субсидії нечесним шляхом», – додав він.

Можливо, має бути система інспекцій, щоб інспектори оцінювали кожен випадок особисто, уточнив Гавриш.

Рева обіцяє, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсійСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Тут ми стикаємося з проблемою того, що інспекторами мають бути люди, яким можна довіряти, із досить хорошими зарплатами, щоб вони були націлені на результат, а не на те, щоб прийти й вибити гроші з когось», – підкреслив економіст.

На його думку, потрібно проаналізувати різні європейські методи, які працюють у країнах Євросоюзу, і йти цим шляхом.

«Люди допомагають своїм літнім батькам абсолютно добровільно. І з моральної точки зору батькам потрібно допомагати», – пояснив він.

«Але з іншого боку, ми маємо розуміти й свою відповідальність. Тобто про свою старість подбати вже з 30 років. Так роблять у більшості європейських країн, відкладаючи гроші, інвестуючи в пенсійні фонди. Але для цього потрібна пенсійна система й реформа, щоб ці гроші не обкладалися жодними податками й стимулювалося їх накопичення. Потім потрібна система контролю за цими фондами, щоб вони не перетворилися на нові МММ», – резюмував Олег Гавриш.

Додамо, в березні цього року віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв нове підвищення пенсій.

Також міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: