Блокчейн у держструктурах: які країни вже використовують технологію

Читать на русском

Поки експерти сперечаються про майбутнє криптовалют, у світі успішно впроваджується технологія, яка їх породила, – блокчейн. При цьому способі зберігання даних цифрові записи об'єднуються в «блоки», які потім зв'язуються в «ланцюжок» за допомогою математичних алгоритмів. Процес шифрування даних виконується великою кількістю різних комп'ютерів, що працюють в одній мережі. Захист даних працює таким чином, що будь-які зміни з'являються в загальному доступі, а спроби видалення записів фіксуються.

Блокчейн дуже корисний для державних структур. Завдяки цій технології скорочуються ризики підробки даних, зменшуються операційні витрати, а також знижується рівень корупції. Учасники Всесвітнього економічного форуму-2017 вважають, що технологія блокчейн активно використовуватиметься провідними країнами у сфері державних послуг уже до 2023 року.

Від біткойна до виборів президента. Як блокчейн усуне корупцію в УкраїніТехнологія блокчейн (Blockchain) у майбутньому допоможе уникнути корупції в державі. Технологію вже успішно протестували в процесі виборів.

Деякі країни вже з 2016 року почали процес впровадження блокчейну до сфери держпослуг. Наприклад, США використовують цю технологію для ведення земельного кадастру, реєстрації нерухомості, в системі охорони здоров'я, а з минулого року й на виборах. На такому ж рівні перебуває впровадження технології в Естонії та ОАЕ. Нідерланди трохи відстають і ще не використовують блокчейн для ведення документообігу та на виборах.

Україна потрапила до списку 14 країн-лідерів із впровадження блокчейну. У квітні минулого року уряд уклав угоду з американською компанією BitFury про переведення державних реєстрів на блокчейн-платформу. А в жовтні Міністерство аграрної політики та Агентство з питань електронного уряду запустили оновлений Державний земельний кадастр, який працюватиме на технології блокчейн.

Крім того, у вересні 2017-го Державне агентство з питань електронного урядування перевело на блокчейн систему держзакупівель «Сетам», яка займається реалізацією арештованого, конфіскованого та заставного майна банкрутів.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, 7 березня в африканській країні Сьєрра-Леоне пройшли перші в світі вибори президента з використанням технології блокчейн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: