Вибори за технологією блокчейн: як це працює і що дасть?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

В Україні за рік відбудуться вибори. На жаль, виборча кампанія для більшості кандидатів часто зводиться до варіанту «прийшов, побачив і купив». Хоч скільки не намагалися змінювати виборчі закони, оновлювати склад Центральної виборчої комісії й погрожувати штрафами за маніпуляції, брудні технології, адмінресурс і «гречка», як і раніше, в тренді. Потрібно визнати, що проблема фальсифікації властива не лише Україні, але й європейським країнам. Виходом із патової ситуації вже не вперше називають впровадження технології блокчейну у виборчий процес. Так, восени 2015 року американському уряду пропонували провести наступні президентські вибори з використанням інноваційної технології, але поки до такого кроку «сильні світу цього» не дуже готові.

«Слово і Діло» спробувало розібратись, як працює блокчейн та чи є шанс на чесні вибори.

Від біткойна до виборів президента. Як блокчейн усуне корупцію в УкраїніТехнологія блокчейн (Blockchain) у майбутньому допоможе уникнути корупції в державі. Технологію вже успішно протестували в процесі виборів.

Кандидат економічних наук Євген Невмержицький підкреслив, що блокчейн дійсно дає можливість виключити шахрайство з виборами, підрахунком голосів та участю виборців.

«Технологія дозволяє вести запис таким чином, що будь-яке втручання в систему, крім встановлених і відомих для всіх правил, знищує всю систему. Система виборів частково централізована. Це означає, що сервери можуть стояти в різних місцях і кожен виборець матиме доступ до цієї системи. В підсумку всі дії, всі записи, які зроблені в системі, дублюватимуться на низці серверів», – пояснив експерт.

За його словами, це не означає, що як у ситуації з біткойном, кожен майнер має сотні тисяч. Тут система працюватиме таким чином, що кожен виборець матиме доступ відповідно до своїх даних.

«Це все передбачає технологія. Відповідно, маніпуляції з підрахунком голосів будуть виключені. Ситуація з тими, хто проголосував, і з перебігом виборів буде відома на кожну секунду часу», – зазначив фахівець.

За допомогою блокчейн-технології підрахунки будуть відомі не протягом днів, годин і за ступенем того, як підвозять бюлетені. Ситуація буде зрозуміла протягом виборів – секунда до секунди.

«Звичайно, цю інформацію можуть закрити відповідно до законодавства про вибори. Можна відкривати цю інформацію в певний час. Але маніпуляції з підрахунком виключені майже на 100%. Хіба що будуть якісь наддорогі програми, що атакують одразу всі комп'ютери, де проводитиметься запис, що малоймовірно», – уточнив він.

На його думку, систему виборів у нашій країні можна забезпечити.

«Якщо політики сперечатимуться з цього приводу, то це покаже, хто боїться такої чесної системи й хто не хоче чесних виборів. Блокчейн може використовуватися в будь-яких галузях. Цінність у тому й полягає, що система виключає підробку змін інформації», – резюмував Євген Невмержицький.

Детальніше про технологію – в матеріалі «Блокчейн у державі. Засіб від бюрократії та рейдерства».

Також, «Слово і Діло» писало, як блокчейн усуне корупцію в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: