Блокчейн у державі: засіб від бюрократії та рейдерства

Читать на русском
Нова технологія збереження інформації блокчейн (Blockchain) може допомогти уникнути корупції в державі.
Слово і Діло

Страшна справа: гасла нашої влади про децентралізацію, прозорість і справедливість, її декларації про боротьбу з корупцією і побудову держави для громадян, виявляється, набагато більш реально втілити в життя, ніж це здається бабусі в Житомирі або торговцю з вінницького ринку. І вигадувати нічого не потрібно, і мільярди витрачати на «рішучі реформи» – теж.

Не врятувати нас, звичайно, але неймовірно сильно допомогти в наведенні ладу у державному управлінні можуть і повинні блокчейн-технології. У сприйнятті більшості людей це словосполучення нерозривно пов'язане з поняттям криптовалюта, але насправді це технологія безпечного, прозорого (а значить і довірчого), децентралізованого зберігання даних – будь-яких.

Аукціон небаченої прозорості

Державне підприємство «Сетам» займається реалізацією арештованого, конфіскованого та заставного майна банкрутів, а також добровільним відчуженням проблемного майна громадянами та юрособами. «Золоте дно» для різних маніпуляцій, – подумаєте ви і будете майже праві. Майже – тому що торги йдуть вже на платформі OpenMarket (адмініструється фондом «Східна Європа»), з використанням технології блокчейн проведено вже понад 36 тисяч аукціонів, 6 тисяч з яких відбулися (тобто зацікавлений покупець/покупці з'явилися, взяли участь в торгах і придбали виставлені лоти) на загальну суму майже мільярд гривень. Прямо на сайті держпідприємства є посилання на офіційний сайт, де можна перевірити ставки: blockchain.gov.ua. Фантастика!

І зауважте: компанія OpenMarket стала першим в світі онлайн-аукціоном, який використовує технологію блокчейн. Представник ДП «Сетам» на конференції «Blockchain & Bitcoin Conference Kyiv» в Києві сказав прямим текстом: «блокчейн – це технологія, яка зробила прорив в безпеці зберігання даних, подібного прориву не було давно. Використання цієї технології, на мою думку, є обов'язковим для використання в державному секторі, що дозволить як збільшити довіру населення, так і в цілому інвестиційну зацікавленість партнерів в Україні».

Від біткойна до виборів президента. Як блокчейн усуне корупцію в УкраїніТехнологія блокчейн (Blockchain) у майбутньому допоможе уникнути корупції в державі. Технологію вже успішно протестували в процесі виборів.

Виявляється, крім «Прозорро» є і ще зрушення в держсекторі в сторону прозорості. Одна біда – аукціони з використанням блокчейн – це поки справа суто добровільна. Не можемо стверджувати, але дозволимо собі припустити: жирніші «шматочки» продаються сьогодні по-старому не тому, що їх продаж не можна «облокчейнити», а з зовсім інших причин (не хочеться вимовляти тут слово «корупція»).

Що за блокчейн такий і навіщо він потрібен

На недавньому форумі в Давосі було заявлено, що Україна перебуває на 14 місці в світі за розвитком блокчейна. Учасники київської конференції озвучували навіть таку версію: децентралізація з використанням технологій блокчейн відображає одвічну (буквально генетичну) недовіру українців до держави, яку століттями нам нав'язували ззовні. А якщо зіставити вищевказаний показник з загальновідомим фактом, що українські IT-шники одні з найталановитіших у світі, то перспективи використання технологій блокчейн відкриваються просто розкішні.

Все-таки варто трохи докладніше розповісти про суть блокчейн-технології тим, хто ще не дуже добре з нею знайомий. Blockchain – це «block» (блоки) і «chain» (ланцюжок). Але це не просто ланцюжок: в ній витримується сувора послідовність блоків – даних про транзакції, угоди і контракти всередині системи, представлених в криптографічній формі. Всі блоки, як ми вже сказали, збудовані в ланцюжок, тобто пов'язані між собою. Таким чином, для запису нового блоку необхідно послідовне зчитування інформації про старі блоки. Всі дані в блокчейн поступово накопичуються і формують базу даних, що постійно доповнюється. З цієї бази неможливо нічого видалити або провести в ній підміну будь-якого блоку. І ланцюжок цей безмежний. І ще важливо: всі операції проводяться між суб'єктами напряму, тобто здійснюються за рахунок того, що всі учасники підключені до однієї мережі – Blockchain.

Топ-10 найпопулярніших криптовалют у світіПопулярні криптовалюти світу – на інфографіці Слова і Діла. У світі налічується близько 1,2 тисячі видів цифрових валют.

А тепер уявіть, що приватизація на початку 90-х відбувалася без використанням блокчейна. Прізвищ дуже багатьох сьогоднішніх олігархів ми б навіть і не знали. Це прості люди не змогли вигідно розпорядитися ваучером (тобто, по суті, токеном), а ті, хто за безцінь їх зібрав у нас, придбали собі у власність за безцінь майно, створюване декількома поколіннями наших громадян. Взагалі ж блокчейн робить прозорими і надійними будь-які процеси: вибори не можна сфальсифікувати (і ніякої «транзитний сервер» не допоможе), будь-які реєстри непідвладні чиновникам (а значить і рейдерам). Не ідеалізуючи блокчейн, все ж потрібно відзначити, що його принципи відповідають стандартам відкритого громадянського суспільства: рівна участь усіх в процесі, відсутність переважаючого центру, прозорість і довіра.

Красиві слова держчиновників

Державні чиновники (зокрема, вустами глави Держагентства з питань електронного урядування Олександра Риженка) обіцяють цього року завершити спільно з Мін'юстом, який адмініструє реєстри майнових прав, впровадження технологій блокчейн і смарт-контрактів і після цього впритул зайнятися «блокчейнізацією» процесу виборів. Хоча це перспектива не найближчих виборів президента і парламенту, які відбудуться в наступному році. Олександр Риженко чесно визнає, що вибори з використанням цих технологій – поки лише мрія і конкретна робота в цьому напрямку (крім теоретичних розробок) поки не ведеться. Переклад реєстрів (почати вирішили з земельного кадастру) на технології блокчейн дозволять уникнути будь-яких махінацій з правами власності на земельні ділянки, при цьому персональні дані будуть доступні лише уповноваженим і самим їх власникам.

Відвідали конференцію чиновники, в тому числі і міністр інфраструктури України Володимир Омелян, всіляко хвалили можливості блокчейна, відхрещуючись при цьому від будь-яких прогнозів щодо криптовалют. Правда, міністр процитував озвучені в Давосі дані про те, що в криптовалюті в Україні перебувають 2,5% ВВП (тобто 2,5 мільярди доларів).

Утім, конкретики щодо впровадження блокчейна в державному секторі поки не багато. Володимир Омелян вважає цитату блокчейн-експерт Адама Дрейвера такою, що виражає цілі державних адміністраторів вищої ланки: «блокчейн робить одну річ: відкидає сліпу довіру і вводить математичне підтвердження здійснених дій». Потрібно відлучити чиновників від дозвільних процедур, вважає Володимир Омелян, «коли на емоціях чи на ґрунті корупції приймаються важливі рішення для регіонального або державного рівня – повинен працювати штучний інтелект». При цьому з цілого оберемка красивих (дуже красивих!) планів похвалитися міністр інфраструктури може поки тільки тим, що в блокчейн зараз перекладається реєстр автобусних перевезень ... Надалі поки тільки очікується розробка національної системи бронювання поїздок, яка буде захищена від маніпуляцій зсередини, від хакерських атак ззовні, недобросовісних посередників тощо.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: