Відбулися перші в світі президентські вибори з використанням блокчейна

Читать на русском
Африканська країна Сьєрра-Леоне використовувала технологію блокчейн в підведенні підсумків президентських виборів.

7 березня в Африканській країні Сьєрра-Леоне пройшли перші в світі вибори президента з використанням технології блокчейн.

Про це пише CoinDesk, передає «Слово і Діло».

У процесі підготовки до виборів брав участь швейцарський стартап Agora, який надав приватний блокчейн. Його розробкою компанія займалася останні 2 роки.

Подібні блокчейни дозволяють їх творцям призначати учасників, які мають право проводити валідацію блоків або приймати рішення.

Таким чином, приватний блокчейн дозволив безпечно передати інформацію в реєстр, який перевіряється. Операторами нод виступили Червоний Хрест, Швейцарська вища технічна школа, Університет Фрібура та інші.

Саме вони взяли на себе роль гаранта правильності кожного бюлетеня та результату голосування.

За словами СOO Agora Джарон Лукасевич, використання блокчейна в процесі виборів дає можливість не тільки мінімізувати ризики втручання у вибори. Така технологія дозволяє більш оперативно оголосити результати.

«Якщо подивитися на цю країну, то технологія для забезпечення прозорого голосування - зовсім не те, що можна очікувати. Використовуючи такий софт, країни як Сьєрра-Леоне можуть значно знизити суперечності, що виникають в результаті оскаржування результатів виборів», - сказав COO Agora Ярон Лукасівіч.

Відзначається, що результати виборів Agora оголосила на дві години швидше виборчої комісії.

Все, що потрібно знати про біткоіни«Слово і Діло» вирішило скласти інфографіку про біткоіни, розібравшись що це таке і як отримати цю валюту.

Уточнюється, що ці президентські вибори є четвертими з моменту закінчення громадянської війни в країні в 2002 році.

Це був перший випадок в історії країни, коли реальні шанси на перемогу мали більше двох кандидатів.

Історично з 1961 року партія Всенародного конгресу і Народна партія Сьєрра-Леоне займали більшу частину місць в парламенті. На цей раз в бюлетенях були вказані імена 16 кандидатів.

Як заявив Лукасевич, вже ведуться переговори з рядом інших держав з приводу застосування технології блокчейн у виборчих процесах.

«В майбутньому на всіх виборах буде використовуватися блокчейн. Блокчейн - це єдина технологія, яка здатна запропонувати повністю прозору платформу для доказово чесних виборів», - заявив представник стартапу.

Детальніше про те, що таке біткоіни і як на цьому заробити, аналітики порталу розповіли в матеріалі «Все, що потрібно знати про біткоіни».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: