Від біткойна до виборів президента. Як блокчейн усуне корупцію в Україні

Читать на русском
Технологія блокчейн (Blockchain) у майбутньому допоможе уникнути корупції в державі. Технологію вже успішно протестували в процесі виборів.
Слово і Діло

Кріптовалютний хайп 2017 року з'явився на зростанні котирувань біткойна. Історіями про запаморочливий зліт першої криптовалюти рясніють сторінки інтернету. Однак криптовалюти відволікають увагу від дійсно революційної технології блокчейн, яка їх породила. Саме блокчейн дав додаткові гарантії безпеки, що й призвело до планомірного перетікання капіталу в цифровий світ, скасувавши необхідність у посереднику у вигляді фінансових установ. Ці ж гарантії безпеки можуть перевернути все сьогоднішнє життя й скасувати необхідність будь-яких інших посередників: від нотаріусів до виборчих комісій.

Висока довіра

За великим рахунком блокчейн – це новий спосіб зберігання інформації. Завдяки використанню криптографічних методів захисту дані, вміщені до ланцюга блоків, більше ніхто й ніколи не може ані змінити, ані видалити. Виходить таке собі вічне сховище з нескінченним доступом.

Ці переваги блокчейна забезпечуються прозорістю і множинним копіюванням. Прозорість у тому, що вся інформація доступна всім учасникам блокчейна. А множинне копіювання досягається шляхом розподілу даних між усіма вузлами системи.

Таким чином, якщо зловмисник захоче провести маніпуляції з інформацією, йому доведеться вносити правки в усіх вузлах системи одночасно. Завдяки множинному копіюванню практичне втілення махінацій неможливе. А функція прозорості дасть зрозуміти всім іншим учасникам, що мережу атакують, і дозволить вчасно блокувати шахрая.

Використання нової технології також вирішило одвічне питання між учасниками будь-яких відносин – питання довіри. Досі роль гаранта довіри виконували посередники, які беруть плату за свої послуги. Нам досить часто доводиться стикатися з посередниками у вигляді банків, страхових компаній або державних інститутів.

Але блокчейн виглядає як розподілена система, в якій можуть перебувати тисячі або мільйони учасників, кожен з яких є рівним один перед одним. Тому єдиного адміністратора не існує. Рішення тут ухвалюються шляхом встановлення розподіленого консенсусу, що дозволяє взаємодіяти один з одним без посередників.

Наведені особливості блокчейна на сьогодні роблять його найнадійнішим з усіх способів зберігання інформації, а також дозволяють відмовитися від централізованих систем на користь децентралізації, а значить, забрати контроль у посередників-монополістів і передати його громадянам.

Блокчейн в державі

Оскільки до блоків можна помістити дані будь-якого змісту, то застосування нової технології поступово поширюється на всі сфери людської діяльності. І державне управління тут не виняток.

Найбільш яскравим прикладом є організація голосування. Expanse Borderless Tech ще в 2016 році в США розробила блокчейн-систему голосування. Система передбачає створення «гаманця» для кожного кандидата на виборах. Кожен виборець отримує лише одну цифрову монету й нею можна проголосувати лише один раз.

У НБУ прокоментували ідею української криптовалютиНБУ продовжує проект для впровадження е-гривні - національної валюти на основі технології блокчейн. Про криптовалюту поки мова не йде.

При голосуванні людина відправляє свою монету до обраного гаманця, а весь процес записується до бази даних блокчейн. Виборець має можливість перевірити правильність зарахування його голосу. Це прекрасний приклад організації прозорого з дотриманням демократичних норм виборчого процесу. Цей спосіб волевиявлення широко лобіюється в США. Не виключено, що на тлі постійних скандалів із виборами президента в найближчому майбутньому Штати впровадять блокчейн у виборчий процес.

Тиждень тому в африканській країні Сьєрра-Леоне пройшли перші в світі вибори президента з використанням технології блокчейн. За словами представників швейцарського стартапу, який забезпечив волевиявлення, використання блокчейна в процесі виборів дало можливість не лише мінімізувати ризики втручання у вибори, а й більш оперативно оголосити результати. Але вибори – це далеко не єдиний процес у держуправлінні, який можна налагодити за допомогою блокчейна.

Наша країна має цілу купу проблем, які потрібно вирішити в найближчому майбутньому. І найголовніша причина впроваджувати блокчейн на державному рівні – це прагнення побороти корупцію. Звичайно, щире прагнення, а не показне.

Україна ще в квітні минулого року від імені Державного агентства з питань електронного урядування уклала угоду з міжнародною компанією Bitfury, яка надає широкий спектр рішень у сфері держуправління на базі блокчейна. В першу чергу блокчейнізації піддадуться держреєстри, соціальне забезпечення, охорона здоров'я та енергетика.

Першою ластівкою став оновлений Державний земельний кадастр. Ще в жовтні минулого року в Мінагрополітики заявили, що відтепер вся інформація про земельні ресурси країни перенесена до розподільного реєстру.

Менше з тим поки влада схожа на ретрограда, який надто неохоче рухається в бік іноваційної технології. До бюджету досі не закладають коштів на повноцінне впровадження блокчейну до систем керування. Це й недивно: для того, щоб відмовитися від централізованих систем і передати контроль до рук громадян, потрібна політична воля.

Приватне лобіювання

Як уже говорилося, блокчейн в тому числі ефективний у волевиявленні. Крім виборів, іншим способом може бути лобіювання інтересів. Але в нашому світі тлише великі корпорації можуть дозволити собі впливати на законодавців. Високі витрати та непрозорі механізми лобіювання не дозволяють громадянам або їхнім спільнотам користуватися цією можливістю. Не особливо покладаючись на чиновників, українська компанія Aeneas пропонує по-своєму вирішити проблему відносин громадян з урядом, зробивши послуги лобіювання доступними широким соціальним групам.

Платформа Aeneas являє собою екосистему цифрового громадянського суспільства, яка дозволить вивести вирішення питань громадського обговорення, аудиту, проведення тендерів або місцевого самоврядування на якісно інший рівень.

Працює це таким чином. Власник облікового запису на платформі проходить персональну верифікацію, після чого він може зробити запит на проходження професійної верифікації та отримання статусу лобіста.

Топ-10 найпопулярніших криптовалют у світіПопулярні криптовалюти світу – на інфографіці Слова і Діла. У світі налічується близько 1,2 тисячі видів цифрових валют.

Верифікований лобіст може переглядати заявки користувачів на лобіювання індивідуальних або суспільно важливих проектів. Він також може провести аудит розміщеного запиту, встановити вартість реалізації запиту, виходячи з ціни своїх послуг, і взяти участь у тендері виконавців.

Після участі в тендері лобісти відмічають ті заявки, за виконання яких готові взятися. Вибір виконавця-лобіста здійснюється під час кампанії зі збору коштів. При перерахуванні коштів користувачі вказують кращого лобіста. Якщо за відповідною заявкою лобіста кошти успішно зібрані, то йому перераховується зібрана сума, і він може приступати до роботи. По суті, перед нами приватизація виконавчої влади держави шляхом її автоматизації. І що більше буде користувачів, то життєздатніша система.

Тут перед блокчейн-технологією просто безмежні можливості. Застосування блокчейна в держсекторі допоможе подолати економічне, технологічне і правове відставання в найкоротші терміни та з мінімальними витратами. А це, своєю чергою, змінить структуру суспільства, приводячи його до більш децентралізованих і самоврядних форм.

Розібратися з блокчейн-технологією нам вдалося завдяки Kyiv Blockchain Forum.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: