Рейтинг відповідальності мажоритарників Хмельницької області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Сьогодні ми вирішили скласти рейтинг відповідальності депутатів-мажоритарників Хмельницької області під час їх перебування в складі Верховної Ради VIII скликання.

Загалом в Хмельницькій області 7 депутатів-мажоритарників. З великим відривом очолює рейтинг відповідальності член депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» Андрій Шинькович. Він дав 54 обіцянки, з яких 35 виконав і 6 провалив.

З 65% виконаних нардепом обіцянок, більшість стосувалися закупівлі комп'ютерів або обладнання для сільських шкіл, а також ремонту дитячих садків, будинків культури або спортивних шкіл. Одна з останніх обіцянок Шиньковича – відносно Федорівської школи, до якої нардеп закупив музичні інструменти, апапратуру і будівельні матеріали для ремонту спортзалу на 110 тис. грн.

Цікаво, що в 2017 році у нардепа немає жодної проваленої обіцянки. У 2016 році він хотів особисто збирати підписи народних депутатів за мораторій на продаж землі. Раніше на його виборчому окрузі зібрали 14567 підписів під зверненням до Президента України, прем'єр-міністра та голови Верховної Ради з вимогою не допустити продажу землі. У жовтні Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року. Андрій Шинькович підтримав даний законопроект, але збору підписів народних депутатів за мораторій на продаж землі в парламенті не проводив.

Друге місце в рейтингу відповідальності мажоритарників Хмельницької області займає член фракції «Блок Петра Порошенка» Роман Мацола, який дав 20 обіцянок, з них 5 виконав і 4 провалив. У 2015 році він обіцяв опублікувати результати аудиту тарифів на послуги житлово-комунального господарства, але так і не дотримав слова.

«Ми починаємо проект з аудиту тарифів на послуги житлового господарства. Не всі знають, що в тарифах є об'єктивна складова (наприклад, ціна на газ), а є ті витрати, які закладають самі обслуговуючі компанії – представницькі витрати, премії, закупівля дорогих меблів, автомобілів. Після проведеного аудиту вся інформація буде оприлюднена для громадян, а якщо будуть виявлені зловживання, то – передана відповідним органам», – заявив Мацола.

Рейтинг відповідальності мажоритарників Черкаської областіПетренко, Голуб і Рудик увійшли до трійки найвідповідальніших мажортираників Черкаської області, а найменше обіцянок виконав Зубик.

Нардеп повідомив, що влада міст Славута і Шепетівка відмовилася надавати фінансові документи за новими тарифами на комунальні послуги. Хоча в Полонному такі документи спокійно надали для аудиту. Нардепу не вистачило наполегливості для оприлюднення всіх результатів ініційованого ним аудиту.

У 2016 році Роман Мацола пообіцяв виділити 6 індивідуальних іменних стипендій в розмірі до 2000 грн. на розвиток творчих або освітніх талантів молоді, а в підсумку профінансував понад 30 таких стипендій.

Всього 25% виконаних Мацолою обіцянок вказують на те, що більше половини його намірів поки що перебувають в процесі виконання. У нардепа ще є трохи більше року для того, щоб реалізувати обіцяне: знайти кошти для реконструкції садочка в Понінці, разом з місцевою владою працювати над інвестуванням в будівництво і оновлення матеріально-технічної бази дитячих садків, все таки «вибити» финансування для проекту «Чиста вода» в Полонії і допомогти вирішити проблему забруднення річки Хомора в селищі Понінка, яку забруднює відходами місцева паперова фабрика.

Олександр ГерегаНародний депутат України

Третій у рейтингу відповідальності член депутатської групи «Воля народу» Сергій Лабазюк, який з 48 обіцянок виконав 11 і 21 провалив. У 2016 році він пообіцяв в період відпустки провести не менше 70 зустрічей в виборцями. Однак, як повідомив сам нардеп, йому вдалося провести 30 зустрічей з виборцями, що в 2 рази менше обіцяного.

Лабазюк ще може встигнути виконати обіцянку допомогти в вирішенні питання з виділенням земельних ділянок учасникам АТО в Хмельницькому районі, відстоювати права медиків в окрузі на законодавчому рівні, а також підтримати законопроекти про боротьбу з кнопокдавством і про скасування депутатської недоторканності.

Те що Лабазюк потрапив на третє місце рейтингу відповідальності, маючи всього 22% виконаних обіцянок говорить лише про те, що інші мажоритарники зробили ще менше. Останнє місце ділять позафракційний депутат Олександр Герега та член депутатської групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар, які виконали всього по 11% обіцянок.

Детальніше – на інфографіці.

Рейтинг відповідальності мажоритарників Волинської області – на інфографіці.

Також ми писали про те, як депутати VIII скликання виконують програмні обіцянки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: