Що обіцяли мажоритарники Черкаської області медикам

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує серію інфографік, присвячену відповідальності народних депутатів, обраних у мажоритарних округах. Сьогодні ми вирішили подивитись, як депутати Черкаської області виконують свої обіцянки щодо медицини.

У Черкаській області 7 депутатів-мажоритарників, з яких п’ятеро давали обіцянки в галузі медицини. Більшості запевнень уже по чотири роки й вони зафіксовані у передвиборчих програмах нинішніх нардепів. Є такі, що й досі в процесі виконання. Найбільше відзначився Антон Яценко, який із п’яти запевнень жодного ще не виконав до кінця, а два – провалив. Минулого року він не дотримав слова, запевняючи, що нардепи групи «Відродження» не підтримають бюджет-2018, якщо не будуть враховані всі їхні вимоги щодо медицини.

«Наша депутатська група «Партія «Відродження» не готова підтримувати бюджет у цілому, якщо не будуть враховані всі потреби щодо медицини. Ми просимо збільшити субвенцію на загальний обсяг модернізації та оновлення матеріально-технічної бази Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова на 200 мільйонів гривень. Ми просимо збільшити до 700 мільйонів гривень усе ж таки витрати бюджету на лікування українських громадян за кордоном.

Також ми просимо збільшити на 100 мільйонів гривень витрати держави для забезпечення фінансування Київського центру трансплантації кісткового мозку. Та на 1,5 мільярда гривень збільшити витрати на лікування дитячої онкології. Ми вважаємо, що в нормальній країни стан здоров’я дітей має бути на першому місці. І наша депутатська група буде це відстоювати до другого читання», – пообіцяв Яценко.

Зрештою, за бюджет у другому читанні проголосував і Яценко, і вся група «Відродження», хоча на фінансування Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова передбачено не 200 мільйонів гривень, як вимагав Яценко, а 26 мільйонів гривень. На лікування українців за кордоном виділено 390 мільйонів гривень, тоді як нардеп вимагав збільшити фінансування на 700 мільйонів.

Не виконав нардеп передвиборчу обіцянку забезпечити ухвалення закону про зниження цін на лікарські засоби. Він дійсно ініціював документ, але той був відхилений у залі парламенту. За інший «медичний» законопроект, який не стосувався зниження цін на ліки, хоча містив поправки Яценка, нардеп чомусь не голосував.

Ще одна передвиборча обіцянка Яценка, що він домагатиметься, щоб лікування дітей 100-відсотково фінансувалося державою, дуже схожа на популістську. Адже всім відомо, що за Конституцією, лікування в Україні безкоштовне, але його якість нікого не влаштовує. Нардеп не вибив збільшення фінансування для лікування за українців, у тому числі й дітей, за кордоном. Поки що це питання залишається відкритим.

Медична реформа в дії: чи є надії на краще та в чому побоюванняВ Україні набув чинності закон про медичну реформу. Про якість послуг, фінансування та реформу медицини поговорили з експертами.

Сергій Рудик, як і обіцяв, проголосував за урядову медичну реформу, коли були враховані його поправки. Він вимагав скасувати положення «гроші йдуть за пацієнтом» щодо швидкої медичної допомоги та сільської медицини.

Поки ще в процесі виконання його обіцянка підтримати законопроект щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму. У Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроект ще в липні 2016 року. Але поки що нардепи його не розглядали. Також він обіцяв заборонити закриття ФАПів і лікарень.

Геннадій Бобов провалив свою передвиборчу обіцянку відстоювати справжні реформи в медичній сфері, зокрема робити все необхідне, щоб зберегти лікарні в селах. За останні чотири роки нардеп не подав жодної власної законодавчої ініціативи щодо медичної реформи, а коли в жовтні 2017 року Верховна Рада України ухвалила законопроект, що втілює першу ланку медичної реформи, Бобов був відсутній на голосуванні. Невдовзі депутати ухвалювали проект закону «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості» але Бобов був відсутній у сесійній залі з невідомих причин.

Мажоритарник Черкаської області Валентин Ничипоренко свою «медичну» обіцянку з передвиборчої програми виконує досі.

«На окрузі діють і продовжуватимуть діяти започатковані мною програми допомоги багатодітним і малозабезпеченим родинам, онкохворим дітям, програми оздоровлення пенсіонерів та важкохворих, допомоги закладам освіти та охорони здоров’я», – пообіцяв Ничипоренко.

Після зустрічі із селянами на своєму окрузі Владислав Голуб пообіцяв сприяти розширенню переліку безкоштовних ліків для хворих на цукровий діабет.

«Нарікали жителі й на відсутність необхідних препаратів по програмі «Доступні ліки». Тому зі свого боку ініціюватиму на державному рівні розширення переліку безкоштовних ліків, зокрема препаратів для підтримки людей із цукровим діабетом», – пообіцяв нардеп.

Досить повільно, але виконує свою передвиборчу обіцянку Володимир Зубик, який чотири роки назад пообіцяв реалізувати програму з ремонту та обладнання новітнім устаткуванням медичних закладів округу. Судячи з обіцянки, мали бути відремонтовані та обладнані Драбівський центр первинної медико-санітарної допомоги, Драбівська амбулаторія практики сімейної медицини, палати інтенсивної терапії терапевтичного відділення Чигиринської ЦРЛ та палати інтенсивної терапії неврологічного відділення Чорнобаївської ЦРЛ і медичних закладів міста Черкаси.

На початку 2017 року Зубик повідомив, що понад 8 мільйонів гривень субвенції з державного бюджету виділено на об’єктів соціального значення Чигиринського, Чорнобаївського, Драбівського районів та Черкас. Зокрема, 160 тисяч гривен скеруваали для капітального ремонту частини приміщення Вереміївської лікарської амбулаторії.

Детальніше – на інфографіці.

Також ми писали, як мажоритарники Київської області допомагають молоді.

Рейтинг відповідальності мажоритарників Донецької області – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: