В Єврокомісії відповіли на будівництво «Північного потоку-2»

Читать на русском
Європейська комісія розглядає можливість проведення переговорів із Росією щодо Північного потоку-2, а також планує змінити вимоги газової директиви ЄС.

Європейська комісія розглядає можливість проведення переговорів із Росією щодо «Північного потоку-2», а також планує змінити вимоги газової директиви ЄС.

Як інформує «Слово і Діло», про це на прес-конференції повідомив генеральний директор Генерального директорату з питань енергетики Європейської комісії Домінік Рісторі, передає кореспондент УНН.

«Північний потік-2» та українська ГТС: чи дійсно все безнадійноВтрати України від запуску Північного потоку-2 можуть скласти близько 3 мільярдів доларів щорічно. Німеччина погодили всі документи щодо проекту. Але за ким остаточне рішення? Міркували експерти.

«Наша позиція дуже чітка. Ми вважаємо, що «Північний потік-2» не сприяє диверсифікації постачання та диверсифікації маршрутів постачання. Якщо його збудують, то його не підтримає ані Європейський Союз, ані Європейська комісія. В нас є два бачення, як діяти далі», – сказав він.

За словами Рісторі, по-перше, розглядається можливість надання мандата на проведення переговорів із Російською Федерацією щодо цього трубопроводу. А друге – це внесення змін до газової директиви ЄС для того, щоб поширити вимоги цієї директиви на всі трубопроводи, в тому числі трубопроводи з третіх країн.

«Наразі ця пропозиція вже була проголосована в Європейському парламенті, й зараз у Раді ЄС відбувається обговорення цього питання, які саме зміни та як їх вносити до цієї директиви. Безперечно, якщо цей трубопровід збудують, то він порушуватиме принципи, закладені в європейському законодавстві. Зокрема, це прозорість, недискримінаційність, певною мірою розділення, а також можливість доступу третіх сторін до мережі. Ми маємо забезпечити, щоб до цього трубопроводу застосовувалися ці умови й правила. Ми прагнемо, щоб ці правила застосовувалися до будь-яких об’єктів та проектів, що будуються на території ЄС», – наголосив він.

Нагадаємо, в Німеччині компанія Nord Stream 2 AG отримала повний комплект дозволів.

Як повідомлялося, Верховна рада України в четвер, 5 квітня, закликала світову громадськість не допустити будівництво російського газопроводу «Північний потік-2».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: